Lalalover :: Heliotropic

"Juicht Belgen, juicht in brede vol’ akkoorden Van Haspengouw tot aan het Vlaamse strand, Van Noord tot Zuid, langs Maas- en Scheldeboorden, Juicht, Belgen juicht, door gans het Vaderland. Een man’lijk volk moet man’lijk kunnen zingen, Terwijl het hart naar eed’le fierheid streeft." (fragment oorspronkelijke Nederlandse tekst van het Belgisch volkslied)

Zelfs onze voorvaderen hadden het al door: Vlaanderen (en bij uitbreiding België) is een opmerkelijk lapje grond met uitzonderlijke bewoners. Dit stukje territorium bracht niet alleen iconen als Arno, Toots Thielemans en Jacques Brel voort, ook mannen als Tom Barman, Alex Callier en de Dewaele broers begonnen hier hun verovering van de wereld. En het lijkt niet op te houden: Joost Zweegers, Piet Goddaer, Tom Van Laere, Sioen,… De lijst kent vooralsnog geen einde. Voeg daar nu ook maar Tom Kestens aan toe, Vlaand’rens nieuwste popheld.

Deze ex-Das Popper ging zijn plaat in Spanje maken, en — geen succesverhaal zonder obstakels — moest daarvoor een ferme lening aangaan. De goden zij geprezen voor dit doorzettingsvermogen, want hoewel Kestens de komende tien jaar Heliotropic zal afbetalen, heeft hij ook een schijfje geproduceerd waar hij de rest van zijn leven trots op mag zijn.

Heliotropic opent intrigerend, met zestien seconden intercom-geneuzel, dat treffend "At The Airport" genoemd is. De boodschap is duidelijk: Kestens nodigt uit voor een tripje met bestemming zon. "Stripper" doet dienst als mooie opener, en zorgt voor een watertandend verlangen naar méér. De singles "Troubles & Fights" en "On The One" (die door Studio Brussel onderhand wel grijs gedraaid zijn) volgen vlotjes, en doen dienst als mond-aan-mond reclame onder de plaatselijke bevolking. Volk stroomt toe en oude bekenden maken nieuwe vrienden. De gele schijf aan de azuurblauwe hemel brandt genadeloos, de cocktails gaan vlot van hand tot hand, en bezwete, ontblote bovenlichamen bewegen zich sensueel op het ritme van de beat.

In "On The One" maakt ook Krewcial zijn opwachting, Kestens’ zelfverklaarde partner in crime. Het is de samenwerking tussen deze muzikale geesten die van Heliotropic een succes maakt. Hiphopbeats versmelten met funky gitaren en melancholische zang tot een blanke plaat met een zwarte ziel. Het mag soms al eens wat rustiger, en daar zorgt "Mocking Bird" dan weer voor: een eerste duik in het zwembad, losse gesprekjes aan de waterkant. De zon bereidt zich treuzelend voor op een zwoele nacht, die hij tot zijn grote spijt missen zal.

Twee ex-geliefden verwijderen zich van de groep, en halen lang vervlogen herinneringen op. In "You & I" vindt Kestens zijn muze in Trixie Whitley, dochter van Chris, en gezegend met een stem waarvoor engelen hun ziel aan hun gehoornde rivaal zouden verkopen. "And when I live those precious memories again / that’s when I feel so bloody helpless again". Het gesprek maakt een verrassende bocht en het verlangen om zijn weg te zoeken doorheen "Right & Pure" laait op. Passie dooft nooit écht uit, en twee lichamen worden één onder een starende maan.

Ondertussen sleept de nacht zich verder, en terwijl enkele zwakkelingen huiswaarts keren, verzamelt de rest zich rond een uitgebreide feestdis. Alcohol en bekentenissen gaan hand in hand, een ontsnapte schaterlach reikt vruchteloos naar het hemelgewelf.

Een enkeling kruipt op het dak om naar de sterren te kijken, en wordt algauw vervoegd door een zielsverwant. Door de boxen knalt "Girl In A Mansion", voorbij galopperend op een vurige drum en een verleidend refrein, waarbij groene ogen begeerd en onbereikbaar blijven. Uiteindelijk priemen de eerste zonnestralen vanachter de horizon, en Kestens gooit zijn ziel nog éénmaal te grabbel in een heerlijk intieme afsluiter. Gesprekken worden blikken, en terwijl de laatste noten door het luchtruim zwerven, vertrekken de genodigden met pijn in het hart, maar met een herinnering om te koesteren in hun binnenzak. "It’s all about the vibe / and call me sentimental but / I will always / remember this place (out here)." Chauvinisme is een lelijk woord, maar als het goed is, mag het ook gezegd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 4 =