Test Icicles :: For Screening Purposes Only

De Britten van Test Icicles krijgen wat ons betreft de prijs voor Meest Idiote Groepsnaam van 2005. Hun vorige, Balls, is ook een beetje belachelijk maar dekt de lading net iets beter. De jongens van Test Icicles zijn luid, snel en hard, en delen met hun debuut For Screening Purposes Only een serieuze stamp in de kloten uit.

Test Icicles bestaat uit Zanger Rory Aggwelt (25), gitarist Sam Merran (19) en gitarist Devonte Hynez (19). U leest het goed, geen drummer of bassist in Test Icicles. Een ritmesectie vinden ze blijkbaar overbodig. Gelukkig is die op hun debuutplaat wel aanwezig. Live doen ze het naar verluidt met de drums en bas op cd. Benieuwd hoe dat klinkt.

De jongens van Test Icicles zijn, zo zeggen ze zelf, een uit de hand gelopen grap. "Eerst een goeie naam, dan pas songs" was het motto van het drietal. Voor ze bij manier van spreken een noot op papier hadden staan, tekende het drietal bij het prestigieuze Dominolabel en werden ze dikke maatjes met hitmachine Franz Ferdinand. Een mooie manier om een hype op gang te brengen, zo weten ze in Groot-Brittannië. Hun modieuze roze outfits (inclusief roze gitaren), hippe podiumact (inclusief bloedneuzen) en zelfzekere interviewsessies zullen het drietal ook wel geen kwaad gedaan hebben. Het imago hadden ze al, nu nog de muziek.

Op For Screening Purposes Only mixen Test Icicles op een heel eigenwijze manier rock, punk, disco en metal. De gitaren rocken niet maar gieren tegen een sneltempo door de kamer. Zanger Rory Aggwelt zingt niet maar schreeuwt zich de longen uit het lijf. Opener "Your Biggest Mistake" is een hysterisch stukje Blood Brothers-achtige noiserock. Ook "Pull The Lever" begint vol chaos om dan met een opvallend poppy refrein op de proppen te komen; een trucje dat de jonge Britten nog een aantal keer zullen bovenhalen, zoals op onze favoriet "Maintain The Focus". Het is moeilijk om Test Icicles te vergelijken met een ander. Wij merkten in de passie, nijd en het tempo van het drietal een grote gelijkenis met het Canadese speedrockduo Death From Above 1979. Een vergelijking die vooral merkbaar is op eerste single "Boa vs. Python".

Test Icicles maakt met groot gemak gebruik van al wat momenteel hip is in het rockwereldje, al moet je de Britten één ding nageven: de populaire dansbare rock (zie Bloc Party, Franz Ferdinand, ..) laten ze nagenoeg volledig links liggen. Enkel op "Circle Square Triangle" krijgen wij de neiging ons aan een paar pasjes te wagen. Gelukkig is er het hyperkinetische en van dronebeats voorziene "Catch It" om ons terug bij onze positieven te knallen.

Jammer genoeg daalt het niveau tijdens het tweede deel van de plaat. Het stampt, krijst en rockt nog steeds langs alle kanten, maar goede vondsten om ons mee te boeien ontbreken. De lat lag na de eerste zeven nummers dan ook erg hoog. Enkel slotnummer "Party On Dudes (Get Hype)" geeft ons onverwachts nog een stamp in onze — ahum — testikels. "Get this party started "zingt Rory Aggwelt tegen de achtergrond van enkele seventies-aandoende metalsalvo’s. Eigenlijk was dit nummer de ideale opener geweest.

In de categorie Debuut Van Het Jaar zal Test Icicles over het Kanaal te kort schieten tegen kleppers als Bloc Party, Kaiser Chiefs, Hard-Fi, … Toch is For Screening Purposes Only dankzij het jeugdige enthousiasme en de geweldig in-your-face-attitude een meer dan aardig debuut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − 16 =