Zita Swoon :: Camera Concert – A Band In A Box

Terwijl andere bands liveplaten zien als een makkelijk tussendoortje, krijgen we bij Zita Swoon waar voor ons geld: de groep levert met Camera Concert – A Band In A Box een intimistische live cd/dvd af waarmee ze misschien zelfs een nieuw publiek kan aanboren – of een oud publiek herwinnen.

Zita Swoon, we leerden ze, zoals elke puber die in die dagen met muziek bezig was, kennen als het zijproject van die kwiet van dEUS. Een zijproject dat toen nog Moondog Jr. heette en eigenlijk geen zijproject was: Stef Kamil Carlens verliet, tot consternatie van velen, dEUS. Moondog Jr. werd al gauw Zita Swoon en het mooie Everyday I Wear A Greasy Black Feather On My Hat kreeg met de soundtrack bij Sunrise een waardig vervolg. Niet alleen de fans zagen dat in, ook Warner zag wel brood in de band en verzorgde de release van I Paint Pictures On A Wedding Dress, een album dat ons af en toe gemengde gevoelens bezorgde. Vooral de flirt met disco in "My Bond With You And Your Planet: Disco!" deed onze tenen krullen. Groot was dan ook onze consternatie toen Zita Swoon op Life = A Sexy Sanctuary verder ging op het ingeslagen discopad. Spijtige zaak, vonden we toen, maar de wegen van Zita Swoon en ondergetekende gingen uit elkaar.

In april vorig jaar echter, toen we de band al zowat vergeten waren, kwamen we er per toeval opnieuw mee in concact. In het Leuvense kunstencentrum STUK liep een hommagetentoonstelling voor David McComb, de te vroeg gestorven zanger van de zwaar onderschatte The Triffids. Stef Kamil Carlens was een van de tentoonstellende kunstenaars en deelnemers aan het hommageconcert voor The Triffids. Toen bovendien onlangs bleek dat op de nieuwe liveplaat van Zita Swoon een Triffidsnummer zou staan, was onze nieuwsgierigheid gewekt. Misschien zou het terug goedkomen tussen ons en de band.

En zo komt het dat we voor het eerst in jaren nog eens een nieuwe Zita Swoon-cd opleggen. De nadruk van het materiaal op deze liveplaat ligt op het recentere werk, en dat blijkt best te pruimen. Opener "Hey You, Whatshadoing?" klinkt heerlijk opgewekt en ingetogen tegelijkertijd. "De Quoi A Besoin L’Amour" ademt dezelfde sfeer uit als oude Franse films waarin jongedames, zich van geen kwaad in het leven bewust, paraderen langs Parijse boulevards waar hen het hof gemaakt wordt door al even onbevangen jongemannen.

Het verschrikkelijke "My Bond… Disco!" krijgt hier een bossanova-achtig kleedje aangemeten en wordt zo een heel stuk luistervriendelijker. In het evenmin door ons gekoesterde "Hot Hotter Hottest" blijkt zowaar een mooi nummer verscholen te zitten. Zo zie je maar weer: niet alleen het schrijven ervan bepaalt de schoonheid van een song, ook de uitvoering heeft een niet te onderschatten invloed. "Raining Pleasure" bijvoorbeeld, de bewuste Triffidscover, wordt hier op zo’n manier uitgevoerd dat je er even stil van wordt – wat ons ons trouwens doet afvragen waarom Triffidsplaten tegenwoordig zo moeilijk verkrijgbaar zijn. Ook Dylans "You’re A Big Girl Now" wordt gecoverd, al loopt het hier tegen het einde een beetje fout: de band lijkt zichzelf in zijn enthousiasme te verliezen en doet ons daardoor toch een ogenblik bedenkelijk kijken.

Maar slechts één moment van twijfel, dat kan een meevaller genoemd worden, zeker gezien de hoeveelheid materiaal die we over ons heen krijgen. Camera Concert – A Band In A Box is niet alleen een live-cd, maar ook een live-dvd. Naast de livemuziek die ook op de cd te vinden is, staat op de dvd nog de korte film A Film About A Band, een leuk extraatje voor de fans. Wat ons betreft, is deze plaat een aangename herontdekking van een band met veel talent. De komende weken zullen we ons in ieder geval bezig weten te houden met het opsporen en beluisteren van de gemiste platen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vier =