Rilo Kiley :: More Adventurous

Dik anderhalve maand geleden stond Rilo Kiley als voorprogramma van Bright Eyes in de Botanique. "Leuk", maakten wij toen als mental note, "maar niet genoeg om enige superlatieven boven te gaan halen." Die laten we na het horen van More Adventurous nog steeds op stal, maar in vergelijking met toen zijn we toch al aan de vergrotende trap van leuk toe. Steek het maar op dat zonnige weer.

Eigenlijk is More Adventurous zo een van die plaatjes die weinig blabla nodig hebben: mooie kleine liedjes, perfect gearrangeerd, niet te overladen, eenvoudig, mooi. Moeten we daar dan echt weer een hele bladzijde aan vuilmaken? Volstaat een krachtig "koop!" uit onze mond dan al niet meer? Welaan dan.

Kern van Rilo Kiley is het songschrijvend duo Jenny Lewis – Blake Sennett, twee twintigers die ooit tieneracteurs waren, maar later besloten dat muziek veel meer hun ding was. Aan hun vierde plaat — de eerste die degelijk wordt gedistribueerd, zeker hier in Europa — te horen was dat geen foute beslissing. More Adventurous is het soort popplaatje dat we veel te weinig horen.

Er is die geweldige opener "It’s A Hit", maar net zo goed "Does He Love You?", "Portions For Foxes" en "Ripchord". En dan hebben we gewoon maar even de eerste vier nummers op een rijtje gezet. En meteen krijgt u vier verschillende genres: van wiegende pop over country tot folk. En dan volgt als nummer vijf op de koop toe een net iets te cheesy klassieke soulballad met "I Never". Rilo Kiley is nog geen beetje van veel markten thuis.

Grote constante is het gouden stemgeluid van Lewis, dat ze eerder al ten dienste van The Postal Service stelde. Dat blijkt alweer in het oprecht mooie "The Absence Of God" — om nog maar eens een ander nummer op te noemen — waarin Lewis haar lief sussend toefluistert "all of our failures are training grounds". Dus wat zouden we spijt hebben? Laten we maar snel meewiegen met "More Adventurous" of het — alweer — poppy "Accidntel Deth" (sic)/

Vlakaf: na die veel te lange winter en die paar zonnige dagen die nu weer even zijn ondergedoken, wordt het dringend tijd dat we weer in de volle zon in parken rond kunnen gaan hangen, met de ramen open kunnen gaan cruisen, flaneren, … En dan zal dit More Adventurous meermaals door de hoofdtelefoon schallen. "It’s a sin when success complains/and your writer’s block it don’t mean shit/just throw it against the wall and see what sticks/gotta write a hit I think this is it", zingt Jenny Lewis. En ze heeft nog geen klein beetje gelijk. Rilo Kiley is A-Okay.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − twaalf =