Subtle :: A New White

Het fijne Lexoleum records brengt ons het debuut van Subtle. Na vier EP’s een eerste volwaardige album met fijne man Doseone, u ongetwijfeld bekend van cLOUDDEAD , als één van de leden. Abstracte hiphop vermengd met rockgitaren en meer fraais dus op dit album. We herkennen het onmiddellijk en we vinden het nog altijd fijn. Meer moet dat echt niet zijn.

Doseone is een bezige bij: naast zijn werk bij het geniale cLOUDDEAD, vormt de man samen met Jel ook het knappe hiphopduo Themselves, is hij te horen op releases van Boom Bip (eveneens Lexoleum), brengt hij solowerk uit en is hij ook nog eens dichter. Subtle is de zoveelste vrucht aan de rijke boom der creativiteit. Deze maal is niet alleen maatje Jel aanwezig, maar ook Dax Pierson (die ook al aanwezig was in Themselves).

Met "Song Meat" opent A New White meteen ijzersterk. De song drijft voort op een bizarre soundscape en pompende drum waarboven Doseones nasale zang zweeft als was hij de hogepriester van een duister electroritueel. "I *hartje* l.a." (tja, we hebben die tekens niet op onze computer) klinkt als een eerder klassiek hiphopnummer, de beats zijn to the point met een akoestische gitaar en viool als belangrijkste instrumenten. De waanzin schuilt deze maal in de goed verborgen hoekjes, met Doseone’s typerende nasale stem als leitmotif.

"The Long Vein of The Law" klinkt als een typisch nummer dat ook cLOUDDEAD zou maken, inclusief de samples, de aparte stemmen en dissonante klanken die doorheen een hiphop beat verweven zijn. Zijn we al zoveel absurditeit gewoon of is "Red, White & Blonde" een eerder normaal nummer te noemen? Feit is dat het in vergelijking met de eerdere nummers mainstream te noemen is, al is dat geen referentie natuurlijk. In "Silence…" klinkt de percussie wel verdomd hilarisch, zeker wanneer ze door een soort handgeklap vervangen wordt, waarna ze ontaardt in een parodie op hiphop songs door haar surreële kreten, alvorens na een stoffig klinkend interludium terug de heldere percussie boven te halen.

Ook de andere songs grossieren in de gekte die kenmerkend is voor Doseone. De ene maal switcht Subtle in één song tussen verschillende stijlen, dan weer voeren ze een algemene waanzin de heel song door. A New White is dan ook Gefundeness Fressen voor de cLOUDDEAD en Anticon-fan. De aparte songstructuren, de gekke stemmetjes, de vervreemdende klanken en abrupte pauzes, …: het is allemaal aanwezig. Zelf omschrijft de band de songs als "re-sampled and re-approached improv" maar de gangbare term "avant hop" is hier evenzeer van toepassing. Voor zover dit bij avant hop mogelijk is, biedt dit plaatje geen verrassingen voor de fan, maar het blijft leuk natuurlijk. Doseone bewijst het nog steeds in de vingers te hebben en met Subtle heeft ie nog meer gelijkgestemde zielen gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 4 =