Megadeth :: The System Has Failed

Megadeth, één van de invloedsrijke metalbands van de jaren ’80 en ’90, was twee jaar geleden na een reeks teleurstellende albums en een zware armblessure van opperhoofd Dave Mustaine eigenlijk onder de zoden gelegd. Meneer Mustaine had echter duidelijk geen zin in de pieren en ineens krijgen we met The System Has Failed de onverhoopte en meer dan waardige opvolger van meesterwerken Rust In Peace en Countdown To Extinction op ons bord.

De sneer naar zowat alle wereldpolitici van de laatste decennia (ja, inclusief Georgie boy) op de albumhoes liegt er niet om: Dave Mustaine heeft weer zin in Megadeth oude stijl en de metalhead die daar niet even vrolijk van moet huppelen als de smurfen op een smurfige dag zou zichzelf eens moeten laten nakijken op smaakstoornissen. Laat ons nog meer zeggen: The System Has Failed zou in grootsheid, bitsigheid, variatie, gevoel, en ijzeren melodieën wel eens al het vorige Megadeth-werk kunnen overstijgen. Time will tell natuurlijk, maar zeg niet dat uw favoriet muziekmagazine het niet wist.

Met "Blackmail The Universe" gaat The System Has Failed er alvast met een rotvaartje vandoor: over een CNN-nieuwsbericht van het neerhalen van Air Force One staan Mustaine en oldtimer Chris Poland te rippen zoals in de dagen van Peace Sells… But Who’s Buying?. Het nummer blaast de weg vrij voor een salvo van drie absolute prachtnummers waarvan de stomend melodieuze eerste single "Die Dead Enough" de eerste knal is.

"Kick The Chair" levert in de lyrics niet alleen de naam van het album, maar ook speedmetal zoals we die in geen jaren nog gehoord hebben. Dat danken we niet alleen aan het gitaarwerk, maar zeker ook aan het strakke drumwerk van Vinnie Colaiuta (ook ooit bij o.a. Frank Zappa en Miles Davis). Het laatste rondje van het hoogtepuntensalvo is het pompeuze melodiestuk "The Scorpion", onze favoriet op wat erg waarschijnlijk ons lievelingsmetalalbum van het jaar zal worden.

Niet dat de resterende tracks van The System Has Failed ineens veel minder zijn, ze vallen gewoon een tikje minder hard op na de sublieme eerste vier. "Tears In A Vial" loopt vlotjes voorbij, "I Know Jack" is een drammende instrumental, "Back In The Day" werkt zich gestadig naar een lekker meezingbaar hoogtepunt, en "Something That I’m Not" is kurkdroge riffmetal van de bovenste plank. De tekst van "Back In The Day" wordt met het nummer meer waarheid: "Metal’s King back then / And still is to this day / Others imitate or challenge / But it never goes away."

En ook de laatste nummers van het album blijven van een schrikwekkend hoog niveau. Plaatst "Truth Be Told" de huidige terroristenmanie in een historisch perspectief met een passende soundtrack, zo vinden we in "Mice And Men" een hoogtepunt in opvolging van de vier eerste nummers. Tweede instrumental "Shadow Of Deth" is de zwakste schakel van The System Has Failed, maar afsluiter "My Kingdom" geeft met enkele smaakvolle riffs overschot aan redenen om het herboren Megadeth in uw speler te laten steken.

We hielden ons metalminnend hart vast toen we in 2002 te horen kregen dat we Dave Mustaine na een zenuwbeschadiging aan zijn arm misschien nooit meer met een gitaar zouden zien, maar met The System Has Failed ramt de man misschien wel het beste en meest complete Megadeth-album ooit de wereld in. In afsluiter "My Kingdom" kijkt hij terug op de jaren waarin de metal in Megadeth minderde in de hoop op meer commercieel succes: "The flag I once planted as a King I abandoned / And now I reclaim this banner". Mustaine zou, door met The Sytem Has Failed zijn plaats op de metaltroon terug op te eisen, nu wel eens het succes kunnen krijgen dat Megadeth al langer verdiende. Metallica’s laatste releases zullen alleszins niet in de weg staan. Den Dave mag eens sardonisch grijnzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 1 =