De nieuwe avonturen van Jimmy Van Doren 1 :: Wit en zwart (Desorgher, Desberg & Despas)

In 2000 verdween met Jimmy Van Doren één van de meest geliefde jeugdreeksen van het toneel. Uitgeverij Dupuis vond de verkoopcijfers te beperkt om er nog mee door te gaan. Nu start concurrent Glénat een nieuwe reeks verhalen en worden de oude albums opnieuw uitgegeven.

Na de moord op zijn vader komt Jimmy Van Doren terecht bij Schatzy Schatzenbaum, die een landgoed beheert in Congo. Samen met diens tamme leeuw Hermann beleven ze avonturen tegen de achtergrond van het Afrika van de jaren vijftig. Tegelijk volg je als lezer het groeiproces van Jimmy zelf. Van onschuldig kind over rebelse puber naar de jongvolwassenheid. De auteurs beschrijven dit proces diepgaand en geven elk personage de ruimte om te ontwikkelen. Het geeft deze reeks net dat tikkeltje meer wat vele jeugdstrips ontberen.

Een andere troef van Jimmy Van Doren zijn de prachtige beschrijvingen van het Afrikaanse leven: natuur en cultuur komen uitgebreid aan bod in elk album, en dit zonder ook maar het geringste belerende vingertje. Desorghers uitgepuurde klare lijnstijl bezorgt de reeks dan weer de nodige leesbaarheid, zodat elk deel opnieuw vlot wegleest en doet wegdromen naar verre streken.

In 2000 trok uitgeverij Dupuis de stekker er echter uit voor Jimmy, na jarenlang dalende verkoopcijfers. Scenarist Desberg wierp zich op zijn talloze andere strips, terwijl Desorgher het tevergeefs met een gagreeks op scenario van Cauvin probeerde. De vraag naar nieuwe albums bleef echter klinken bij de kleine, maar hondstrouwe aanhang. Uitgeverij Glénat nam de handschoen op en bracht onlangs het eerste nieuwe deel uit, samen met een herdruk van de eerste twee oorspronkelijke delen.

De Nieuwe Avonturen van Jimmy Van Doren vertellen het verhaal wanneer Jimmy 16 jaar geworden is en terugkeert naar Afrika. Hij ziet er Schatzy en Hermann terug en sluit opnieuw aan bij de leefwereld die hij noodgedwongen achterliet. Nieuwe scenarist Benoit Despas zorgt ervoor dat de breuk nauwelijks merkbaar is. Hooguit merk je in Wit en zwart een grotere rol voor de magie en het fantastische, terwijl het politieke en maatschappelijke element een beetje naar de achtergrond verhuist. Jimmy neemt deel aan een inwijdingsritueel, om zo te trachten zijn vroegere liefje Suzy terug te vinden. Voorlopig laat Despas zich zien als een meer dan getalenteerd opvolger van Desberg. Zijn eerdere werk kenmerkt zich door een aantal christelijk geïnspireerde strips, waarvan de biografie van Guy Gilbert de meest recente is.

Jimmy Van Doren is terug van weggeweest, en de liefhebbers van stijlvolle jeugdstrips kunnen daar alleen maar om juichen.

recent

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Sherman :: 5. De puinhopen. Berlijn (Griffo & Desberg)

Een zoektocht zes albums spannend houden. Het is weinig...

Sherman :: 3. De hartstocht, Lana (Griffo en Desberg)

Dit moet je uitgeverij Le Lombard wel nageven: ze...

Sherman 2 :: De opkomst. Wall Street (Griffo & Desberg)

Nadat we zeer opgetogen waren over het eerste...

Sherman 1 :: De belofte, New York (Griffo & Desberg)

Het lijkt stilaan een echte trent: je telt pas...

De Schorpioen 4 :: In de naam van de vader (Marini & Desberg)

Met het zevende deel beginnen Enrico Marini en Stephen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in