Franz Ferdinand :: Franz Ferdinand

Het Britse Franz Ferdinand wordt — hoe kan het ook anders?— door de Britse pers binnengehaald als de redder van het muzieklandschap. De nieuwste groep-van-het-moment brengt zoals zo vele hypes een niet onaardig album uit, maar een meesterwerk is het niet.

Met de moord op aartshertog Franz Ferdinand was het schot gegeven voor de oorlog die Europa in een vier jaar durende waanzin zou storten. De dood van Ferdinand leidde immers tot de Groote Oorlog, ondertussen beter bekend als de Eerste Wereldoorlog. Franz Ferdinand, de groep, kan echter de vergelijking met haar roemruchte naamgenoot niet waarmaken.

Bij wijze van smaakmaker kregen wij enige maanden geleden single Darts of Pleasure in onze bus. De single was aardig maar brak niet direct potten. Nu we het volledige album beluisterd hebben, neigen we in dezelfde richting. De groep beheerst haar instrumenten en kent haar klassiekers maar weet ze niet te ontgroeien.

Opener "Jacqueline" en "Matinee" klinken alleraardigst en tijdloos. Ze hebben een heerlijke eightiesfeeling en een zanger die bij momenten klinkt als wijlen Michael Hutchence van INXS. "Tell Her Tonight" klinkt als een Brits postpunkbandje medio jaren tachtig terwijl "Take Me Out" een fris geschoren en gewassen Strokessong is. Het hele album door hoor je echo’s en doorslagjes van andere groepen. Franz Ferdinand klinkt dus als een kruising tussen "the"-groepjes (genre The Strokes) en Britse bands die in de jaren tachtig furore maakten.

Franz Ferdinand is een alleraardigst bandje. De songs liggen vlot in het gehoor en het hele album luistert lekker maar daar is dan ook alles gezegd. Onze persoonlijke favorieten "Michael" en "Come On Home" lijken sterk op de andere songs die dan weer een aha-erlebnis naar andere bands oproepen. Op geen enkel moment hadden we het gevoel naar een nieuwe baanbrekende band te luisteren. Franz Ferdinand slaagt er maar niet in een echt, eigen geluid te vinden, maar zijn The Strokes zo vernieuwend met hun verwijzingen naar Television en The Velvet Undergroud? Fans van Hot Hot Heat zullen dit album zeker weten te smaken en wie de single "Darts of Pleasure" te pruimen vindt, zal ook het album weten te appreciëren.

http://www.franzferdinand.co.uk
http://www.franzferdinand.co.uk
Domino

verwant

Cactusfestival 2022 :: Het geluid van een dozijn motoren

Het Cactusfestival beloofde dit jaar, met een affiche die...

Het beste van Pukkelpop volgens enola (1998 – 2018)

Voor een laatste keer vloeken deze zomer. Nog één...

Franz Ferdinand

16 augustus 2019Pukkelpop, Hasselt

Pukkelpop 2019 :: Subtiel als een colonne bulldozers

Geen wereldbeker voetbal, een hittegolf die slechts een vage...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in