Ez3kiel :: Barb4rie

Na Air en Daft Punk bewijst Ez3kiel ons dat er bij onze zuiderburen nog meer fraais huist. Ez3kiel weet namelijk techno, hip hop en het Franse chanson op innoverende wijze te integreren in een warme sound. Kortom: we bespreken hier een hebbedingetje zonder weerga.

De fixatie op de Angelsaksische cultuur maakte dat we deze plaat schromelijk aan ons lieten voorbijgaan. Het nieuwe jaar beginnen we echter met een schone lei en we diepen dit leuke plaatje van Ez3kiel alsnog uit de vergeetput op. Kwaliteit heeft immers recht op een tweede kans.

Ez3kiel begon net als hun landgenoten als een rockgroep maar beseften al snel dat rock hun ding niet was. Waar Daft Punk lijkt te knipogen naar het betere discoverleden — het bestaat, jawel — grijpt Ez3kiel terug naar techno, dub en hip hop. Hun naam danken ze aan de beruchte Ezekiël-speech van Samuel Jackson in Pulp Fiction. De albumtitel Barb4ry verwijst dan weer naar de barbaarsheid waarmee ze mooie muziek maken en de vier in de titel is een knipoog naar de drie in de groepsnaam.

Ez3kiel vertoont enige gelijkenissen met Death in Vegas ten tijde van Dirge. Zo geven "ObSsD" en "Barb4ry" een hang naar vuile drums prijs waarboven duistere klanken zweven. In het geval van "Barb4ry" worden daar zelfs Aphex Twin-achtige klanken doorheen gegooid. Opener "Kika" is dan weer van een ontroerende lieftalligheid die de nietsvermoedende luisteraar op een verkeerd spoor zet. Hip-hopinvloeden zijn duidelijk te horen in "Phantom land" en "Thought". Twee nummers die doen denken aan een jongere DJ Krush.

Onze eigenste D.A.A.U. — zelf niet vies van enige elektronica — geven aan "3 rue Montplaisir" en "Tôt ou tard" een heerlijk Zuiders, zomers gevoel. Elektronica en chanson worden hier mooi samengevoegd en geven een idee van wat de grote Gainsbourg, had hij nog geleefd, gemaakt zou hebben.

Ez3kiel heeft een heel divers album uitgebracht waarbinnen zij haar verschillende invloeden weet te plaatsen. Het album klinkt eclectisch wat zowel haar sterkte als zwakte uitmaakt. Wie kickt op de hip-hopnummers zal misschien afhaken op het avant-gardegehalte van "Sûrement" en vice versa. Degene die echter zonder oogkleppen geïnteresseerd is in wat moderne elektronica te bieden heeft, vindt bij Ez3kiel een heel intrigerend album.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien − 3 =