Hymie’s Basement :: Hymie’s Basement

Hymie’s Basement is een project van Why? (Jonathan Wolf voor z’n ma en de burgerlijke stand), van Clouddead en van Andrew Broder ofte Fog. Het is het muzikale manifest van twee bleekscheten die de laatste tien jaar in hun kelder geleefd hebben op een dieet van B-films, comics, hip hop en straatgeluiden. Wij waren in ieder geval aangenaam verrast.

Fans van Clouddead zullen verbaasd opkijken van dit nieuwe werk van Why?. Hymie’s Basement vertoont weinig gelijkenissen met de abstracte en vooruitstrevende hip hop van ’s mans ensemble maar er zijn wel veel overeenkomsten met zijn solowerk. Ook hier domineren namelijk allerlei overstuurde gitaarriedels onderbouwd met lome, droge hip hop beats. De luie, ietwat klaaglijke zang past wonderwel bij de bevreemdende sfeer die de muziek oproept.

Hymie’s Basement is geen gemakkelijk album. De eerste luisterbeurt joeg ons en de in huis residerende katten resoluut de gordijnen in. Ondertussen terroriseren wij lustig de andere huisgenoten met deze bizarre klanken terwijl de poezen rustig verder spinnen. Hymie’s Basement klinkt als een paranoïde LSD-trip van de bastaardzoon van kelderman (remember het Liegebeest) en die ene verfomfraaid uitziende busker die niet voor zakgeld speelt maar wel voor die stemmen in zijn hoofd.

Tekstueel weten de heren fantastische aforismen af te vuren, of wat dacht u van "people make sure their hair looks good before they walk into a room" uit "Ben and Joey" of het paranoïde "Like the anticipation in the face of someone whose just poisoned your wine. Saying "Drink, drink" with their eyes and making toasts to you," uit "Pretty Colors (Smile Your Brains Out)". "America won" is hoewel muzikaal a-typisch door haar gescandeerde kreten ondersteund door een piano. Paradoxaal genoeg is net dit weer typerend voor het hele album: vertrouwd maar o zo vreemd.

Hymie’s Basement is een intrigerend project te noemen van twee vooruitstrevend muzikanten. Hoewel het vaak onder hip hop geklasseerd wordt, vertoont het project meer banden met experimentele combo’s zoals krautrockgroepen Can of Faust. Hymie’s Basement is een bevreemdende trip van twee nerds (bekijk die cover!) met te veel vrije tijd en te veel ideeën… Onze kelder is beschikbaar voor het volgende album.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − 18 =