Subtle :: Wishingbone

"It Was A Very Good Year" croonde Frank "Ol’ Blue Eyes" toen hij terugkeek op verschillende stadia in zijn leven, maar voor Subtle en in het bijzonder Dax Pierson draaide 2005 bijna anders uit toen de tourbus overkop ging.

In de vroege ochtend van 24 februari 2005 raakte Subtle in een ongeval betrokken toen de tourbus slipte. Hoewel de meeste inzittenden er met de schrik en enkele schrammen van af kwamen, had keyboardspeler Dax Pierson minder geluk: de man brak zijn nek en onderging een lange revalidatie. De laatste berichten over het wel en wee van Pierson zijn schaars — op http://www.daxpierson.com is alle nieuws te sprokkelen — maar nu Subtle opnieuw toert en een nieuw album klaar heeft, mag het beste verhoopt worden.

In afwachting van For Hero : For Fool wordt Wishingbone als tussendoortje uitgebracht. Het bevat drie remixes en een aantal bewerkingen van nummers die ook al op A New White terug te vinden waren. De remixes van Becks "Farewell Ride" en Ms. John Soda’s "I&#8217" zijn in de eerste plaats interessant voor de fans van de respectievelijke artiesten, maar bieden voor de Subtle-fans hoogstens een inkijkje in hun extra-curriculaire activiteiten.

"F.K.O. (Console Remix)" neemt in deze versie een heel andere wending. De ijle klanken van het origineel worden ingeruild voor goedkoop klinkende synthklanken en tot een heel andere song omgesmeed. "The Long Vein Of The Voice (feat Mike Patton)" start vanuit "The Long Vein Of The Law", maar klinkt vooral als een weinig interessant experiment. Geluidslagen worden her en der naar voren gesleept en af en toe valt zowaar een melodie te ontwaren, maar veel heeft het allemaal niet om het lijf. De inbreng van Patton lijkt overigens onbestaande, dan wel totaal irrelevant.

Ook "I Love LA 2 (Feat Hrvatski)" klinkt heel anders dan "I Love LA". Een vage referentie aan het origineel is alles wat overblijft in dit klankentapijt dat wel weet te boeien, zelfs al is het opnieuw een sterk uitgebeende versie. Stond op The New White nog een lekker stuk lillend vlees op het menu ("Song Meat"), dan is het in deze tijden van crisis tijd voor gevogelte: "Swan Meat" wordt niet minder dan tweemaal geserveerd.

"Swan Song Meat (feat Fog)" is een intrigerende mix van elektro en avanthop geworden, maar moet toch de duimen leggen tegen "Swan Song", dat in de beste avanthoptraditie verstoorde ritmes en nasale raps met elkaar verbindt. Het opgejaagde "By Hook" vormt een knap buitenbeentje dat frenetieke saxofoonuithalen binnensmokkelt en allerlei vervreemde stemmen met elkaar in dialoog laat gaan.

Op de bijgevoegde dvd staan de clips voor "F.K.O.", "Long Vein Of The Law" en "Swan Song", die ook als één kortfilm bekeken kunnen worden. Het trio SSSR, dat instond voor de clips, koos voor een fantasievolle invulling die bijwijlen aan David Lynch doet denken maar die vooral knipoogt naar animatiegrootmeesters zoals The Brothers Quay.

Wishingbone blijft in essentie echter niet meer dan een veredelde e.p. die vooral de fans zal aanspreken, zelfs al vormt de dvd als extra lokkertje een mooie kers op de taart. Het album is evenwel een smaakvol tussendoortje geworden dat vooral doet uitkijken naar het nieuwe werk dat nog dit jaar verschijnen zou.

Subtle speelt 29/05/06 in de AB

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × vier =