Kamino :: Men Leave Women Go Crazy

Drie jaar geleden werd het succes van de Donut EP bezegeld met Universal Love Music, de eerste volwaardige plaat voor Kamino. Nu verschijnt het vijftal weer even fris aan de aftrap met Men Leave Women Go Crazy. Niet gemakkelijk echter, om een veeleisend publiek te blijven bekoren zonder daarbij de pili-pili en de pepers uit de kast te halen.

Tegenwoordig is het ’in’ om gastartiesten uit te nodigen voor de opnames van een nieuwe plaat. Wanneer muziekminnend Vlaanderen er dan lucht van krijgt dat er grote namen als Pascal Deweze en Joost Zweegers mee gemoeid zijn, dan prikkelt dat de nieuwsgierigheid, en dan sta je al meteen een stuk verder. De singles krijgen gegarandeerd airplay, en de sneeuwbal van de marketing gaat aan het rollen. Het zou echter flauw zijn om dit als een criterium te hanteren wanneer de eigenheid van de band daardoor niet in het gedrang komt. In het geval van Men Leave Women Go Crazy blijft de inbreng door derden beperkt tot de backing vocals en daar treuren wij niet om.

Kamino blijft in de eerste plaats trouw aan de melancholie die hen altijd getypeerd heeft. Thema’s als liefde en het verlies ervan staan centraal, en daar wordt op geen moment van afgeweken. Dat wordt ook in de muziek geaccentueerd; de ene keer met tergend trage strijkers, de andere keer al eens met een mondharmonica. De dominerende synthesizers gaan nog meer op dit gevoel in en verrijken het geheel met een elektronisch randje.

De single "Bobby Sands" is veruit het meest catchy nummer van de plaat, maar van echte hoogtes en laagtes is er eigenlijk geen sprake. Minder is meer, want de stem van Hans Van Rompaey nestelt zich niet te diep in je hersenpan, maar laat de muziek zelf ook nog genoeg bestaansreden over, en dat maakt Men Leave Women Go Crazy een zeer evenwichtige plaat, bestand tegen de tand des tijds.

Ondanks het zachte imago moet Kamino ook nooit inboeten aan onvoorspelbaarheid, want de songs hebben stuk voor stuk hun specifieke karaktertrekjes, zonder daarbij ooit spierkracht te verliezen. Gissen naar de volgende single is als blind gooien met de darts, want op Men Leave Women Go Crazy ligt een waaier aan mogelijkheden binnen handbereik.

Men Leave Woman Go Crazy is een plaat geworden met heel veel potentieel, en om ze te kunnen genieten, is het niet eens nodig om een Stubru-allesverteerder te zijn. Wonderbaarlijk is het hoe Kamino erin slaagt om uit te blinken in de eenvoud, net nu we dachten met Ozark Henry, Hooverphonic, Novastar, Admiral Freebee en K’s Choice alles al lang gehoord en gezien te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 16 =