Lilium :: Short Stories

Terwijl David Eugene Edwards met Woven Hand de wereld rond trekt en de dansvoorstellingen van Wim Vandekeybus opluistert, kroop the French connection van 16 Horsepower— Jean-Yves Tola (drums) en Pascal Humbert (bas) — de studio in met hun zijproject Lilium. Het resultaat is het kleine meesterwerkje Short Stories.

Two’s a crowd zeggen ze in het Engels, maar voor Tola en Humbert mocht er gerust wat meer volk mee komen doen op Short Stories. Teksten schrijven en zingen is niet echt hun specialiteit, die taak schuiven ze liever door naar de meer ervaren mensen als Tom Barman, John Grant (The Czars), Kal Cahoone (Tarantella) of David Eugene Edwards. Niet de minsten, maar de muziek van dit duo verdient niets minder.

Kal Cahoone steekt met zachte fluisterstem boven een treurige contrabas en accordeon van wal in het pakkende "If They Cheered". Met deze opener is de toon voor Short Stories meteen gezet: ontroostbare droefheid en huiveringwekkende schoonheid. Een kil herfstgevoel in deze warme zomermaanden, het moet kunnen.

Op het onheilspellende "Whitewashed" komt de verloren zoon, David Eugene Edwards, zijn zegen geven, ’Les absents ont toujours tort’, verkondigt hij in aandoenlijk Frans. Voor slechts enkele minuten is het 16 Horsepower-trio weer verenigd op Short Stories. Aangrijpend en subliem as always.

Na de instrumental "Miles Away" van Humbert, komt Kal Cahoone nog even terug om samen met Tom Barman het duet "Sorry" af te werken. Zij in het Spaans, hij in het Engels, proberen ze elkaar tevergeefs te pardonneren. Eén van de koelste en meest desolate love songs ooit.

Naast de prachtige, maar sombere stem van Daniel McMahon (Woven Hand) in "Sense and Grief" en "Locked in Tight", valt ook de bijdrage van oud-Morphineleden (nu: Twinemen), Dana Colley en Billy Conway, enorm in de smaak. Bij de instrumental "Cavalcade" komt Colley met zijn sensuele saxofoon bovenop een luchtig gitaargetokkel het geheel wat sfeer bij brengen. Van "The Trap" maken ze samen met John Grant een Tindersticks-achtig treurlied. De donkere instrumental "Angels" sluit Short Stories af in schoonheid.

Hemelse stemmen, donker en ingetogen geprevel op ruwe pareltjes van songs die een onthutsende melancholie uitademen. De sombere sfeer die op Short Stories ronddwaalt, bekruipt je bij de allereerste noten en blijft doorheen het hele album door je lichaam krioelen. Dit is americana op z’n best. In afwachting van een echte nieuwe 16 Horsepower-plaat, is deze Short Stories van Lilium meer dan een waardige vervanger.

Glitterhouse

verwant

Wovenhand :: Star Treatment

Een album uit de donkerste krochten van het vagevuur...

Wovenhand :: The Laughing Stalk

Wie spontaan uitslag krijgt bij het aanhoren van Bijbelse...

DIT WAS 2008 :: Woven Hand :: ”Wij zijn de schepping, God is de schepper. Zo is het nu eenmaal.”

Met het bij momenten verschroeiend intense Ten Stones --...

Woven Hand :: Ten Stones

Doem, hellevuur en een naderende apocalyps: als dat David...

Woven Hand :: 23 november 2006, AB

We schreven het al vaker: Vlaanderen blijft zijn helden...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in