Lilium :: Short Stories

Terwijl David Eugene Edwards met Woven Hand de wereld rond trekt en de dansvoorstellingen van Wim Vandekeybus opluistert, kroop the French connection van 16 Horsepower— Jean-Yves Tola (drums) en Pascal Humbert (bas) — de studio in met hun zijproject Lilium. Het resultaat is het kleine meesterwerkje Short Stories.

Two’s a crowd zeggen ze in het Engels, maar voor Tola en Humbert mocht er gerust wat meer volk mee komen doen op Short Stories. Teksten schrijven en zingen is niet echt hun specialiteit, die taak schuiven ze liever door naar de meer ervaren mensen als Tom Barman, John Grant (The Czars), Kal Cahoone (Tarantella) of David Eugene Edwards. Niet de minsten, maar de muziek van dit duo verdient niets minder.

Kal Cahoone steekt met zachte fluisterstem boven een treurige contrabas en accordeon van wal in het pakkende "If They Cheered". Met deze opener is de toon voor Short Stories meteen gezet: ontroostbare droefheid en huiveringwekkende schoonheid. Een kil herfstgevoel in deze warme zomermaanden, het moet kunnen.

Op het onheilspellende "Whitewashed" komt de verloren zoon, David Eugene Edwards, zijn zegen geven, ’Les absents ont toujours tort’, verkondigt hij in aandoenlijk Frans. Voor slechts enkele minuten is het 16 Horsepower-trio weer verenigd op Short Stories. Aangrijpend en subliem as always.

Na de instrumental "Miles Away" van Humbert, komt Kal Cahoone nog even terug om samen met Tom Barman het duet "Sorry" af te werken. Zij in het Spaans, hij in het Engels, proberen ze elkaar tevergeefs te pardonneren. Eén van de koelste en meest desolate love songs ooit.

Naast de prachtige, maar sombere stem van Daniel McMahon (Woven Hand) in "Sense and Grief" en "Locked in Tight", valt ook de bijdrage van oud-Morphineleden (nu: Twinemen), Dana Colley en Billy Conway, enorm in de smaak. Bij de instrumental "Cavalcade" komt Colley met zijn sensuele saxofoon bovenop een luchtig gitaargetokkel het geheel wat sfeer bij brengen. Van "The Trap" maken ze samen met John Grant een Tindersticks-achtig treurlied. De donkere instrumental "Angels" sluit Short Stories af in schoonheid.

Hemelse stemmen, donker en ingetogen geprevel op ruwe pareltjes van songs die een onthutsende melancholie uitademen. De sombere sfeer die op Short Stories ronddwaalt, bekruipt je bij de allereerste noten en blijft doorheen het hele album door je lichaam krioelen. Dit is americana op z’n best. In afwachting van een echte nieuwe 16 Horsepower-plaat, is deze Short Stories van Lilium meer dan een waardige vervanger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien + 5 =