Sixteen Horsepower :: Olden

In afwachting van een echt nieuw album van 16 Horsepower, probeert de band zijn fans tevreden te stellen met de recyclage-plaat, Olden. Na de grote lenteschoonmaak vonden ze in donkere kelders en zolders nog wat oude sessieopnames, stoffige live recordings en enkele verloren gewaande interviewfragmenten. Genoeg om een album mee te vullen zo bleek.

Precies tien jaar nadat David Eugene Edwards, Jean-Yves Tola en hun toenmalige bassist Keven Soll hun eerste sporen in een opnamestudio nalieten, worden net die prille sporen nu op plaat gezet. We mogen rauwe en pure versies van bekende nummers verwachten en zelf een aantal nooit eerder op plaat uitgegeven songs. Het klonk allemaal veelbelovend.

Het eerste deel van Olden bevat 6 nummers uit de Night Owl Session (1993), waar we inderdaad oude bekenden als "Coal Black Horses", "American Wheeze" en "I Seen What I Saw" terugvinden. Maar wat blijkt, de zes nummers van dit eerste deel zijn allemaal terug te vinden op Sackloth ’n’ Ashes of Low Estate en dan nog in haast identieke versie. Als afsluiter van dit deel wordt ons een ontgoochelend interview van een luttele 20 seconden voorgeschoteld: een afknapper.

Tussen de volgende 6 songs van de Kerr Macy Sessions (1994), valt "Train Serenade", geschreven en gezongen door de voormalige 16 Horsepower-bassist Keven Soll, onmiddellijk op. Een leuke toevoeging aan het album, alleen jammer dat de andere songs van deze sessie opnieuw nauwelijks verschillen van de versie die we terugvinden op de vroege 16 Horsepower-albums en hun debuut EP Sixteen Horsepower.

Onze laatste hoop rust in het laatste deel dat de allereerste live opname van een 16 Horsepower concert (Denver) uit 1994 zou bevatten. "Slow Guilt Trot", weer een zeldzame onbekende, zet dit laatste deel vol energie in. Zo kennen we 16 Horsepower live: bezeten, krachtig, intens en bezwerend. Zo kwamen ze ook over op hun schitterende live plaat, Hoarse. Hier blijven de live fragmenten leuk en goed, maar zeker niet meer.

We blijven dus vol spanning afwachten tot 16 Horsepower weer eens met nieuw materiaal de studio inkruipt, want Olden blijkt een overbodig en teleurstellend album te zijn. Al zit er natuurlijk wel één positief kantje aan de release van dit album: 16 Horsepower zet nog maar eens een Europese tour op poten, wat wij altijd toejuichen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − 2 =