Springer & Zidrou :: Een Mooie Reis

Een Mooie Reis is een prachtig en menselijk verhaal. Scenarist Zidrou lijkt daar de laatste jaren een patent op te hebben. Alweer scoort hij een voltreffer.

Lea is een jonge vrouw met een getroubleerde achtergrond. Ze werkt, tegen de zin van haar vader, als presentatrice voor televisie en ze poseert halfnaakt voor roddelbladen. Hun verhouding is niet ideaal, maar wanneer haar vader overlijdt, wordt Lea gedwongen zichzelf opnieuw met het verleden te confronteren. Via ingenieuze flash-backs geeft scenarist Zidrou de lezer beetje bij beetje de puzzelstukken om het hele verhaal vanuit een ander perspectief te zien. Haar relatie met naamgenote Lea, het mysterie van haar overleden broer en de afwezigheid van haar vader in haar jeugd vormen zowat de kern van haar leven.

Op een heel sobere maar ingenieuze manier verwerken de auteurs via grafische suggesties al voorafspiegelingen van de geheimen die Lea in de loop van het verhaal blootlegt. Bij aanvang van het verhaal worden de verschillen tussen de leefwereld van Lea en die van haar ouders nogal extreem en geforceerd afgebeeld. Geleidelijk trekken de auteurs ons echter volledig mee in het album. Een Mooie Reis is dan ook een nieuwe triomf voor Zidrou, die zichzelf de afgelopen jaren met publiekslievelingen als Lydie of Het Vel van de Beer een stevige reputatie als auteur van one-shots bij elkaar schreef. Naast zijn lopende gagreeksen, waarmee hij ook al debuteerde in de jaren ’90, levert hij nu al enkele jaren kwaliteitswerk dat in niets met dat humoristische werk te vergelijken valt.

Naast zijn talent om sterke verhalen te vertellen, bezit Zidrou ook de gave om telkens de perfecte tekenaar voor zijn verhalen te vinden. Een Mooie Reis wordt elegant in beeld gebracht door Benoît Springer. Deze Franse tekenaar kennen we bij ons vooral van het fantasy-drieluik Schaduwland, dat tussen 1996 en 2001 bij Talent verscheen. Van zijn andere werk raakte sindsdien slechts sporadisch eens iets vertaald. Zijn sobere tekeningen passen perfect bij de verstilde compositie van Zidrous scenario. Van ons mogen de heren Zidrou en Springer alleszins nog vaker samenwerken.

De kracht van dit album ligt voor een groot deel in de menselijkheid van de thema’s. De problemen die Lea in haar leven tegenkomt zouden ook die van ons kunnen zijn. Die alledaagsheid en somberheid combineren de auteurs dan met een compositie die aan een thriller doet denken. Daarbij zaten wij alleszins in toenemende mate te gissen naar wat er vroeger in de familie van Lea allemaal gebeurd zou kunnen zijn. De ontknoping bezorgde ons dan ook een brok in de keel. Hoe zomers en onschuldig de cover van dit album ook mag lijken, de inhoud van Een Mooie Reis kan er moeilijk verder van af liggen.

8
http://www.dargaud.com
Dargaud

recent

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Frank Pé & Zidrou :: Het Beest 1

Het Beest is het langverwachte droomproject van toptekenaar Frank...

Zidrou & Eric Maltaite :: Eén seconde later

Dit is eentje om voor te gaan zitten. Zidrou...

Bosschaert & Zidrou :: Horizontaal – Dagboek van een uitgestrekte zwangerschap

Met de namen Jan Bosschaert en Zidrou op één...

Zidrou & de Jongh :: Bloesems in de Herfst

Menig stripliefhebber keek al even uit naar het resultaat...

Springer & Zidrou :: Wie laatst lacht

Betekent elke nieuwe Zidrou een lofzang op ’s mans...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in