Lode Peeters & Frederik Hautain :: Meisjes van Medusa

Bekijk Berichten
Met de YA-graphic novel 'Meisjes van Medusa' willen Frederik Hautain en Lode Peeters een verhaal brengen rond relevante en soms delicate thema’s. Het resultaat is niet helemaal geslaagd, maar toont wel het talent en de ambitie van de beide makers.

Met de YA-graphic novel Meisjes van Medusa willen Frederik Hautain en Lode Peeters een verhaal brengen rond relevante en soms delicate thema’s. Het resultaat is niet helemaal geslaagd, maar toont wel het talent en de ambitie van de beide makers.

Internationaal staan de graphic novels gericht op young adults al vele jaren bovenaan de verkoopslijsten. Het fenomeen Heartstopper is daarvan weliswaar het meest sprekende, maar tegelijk ook slechts één van de vele voorbeelden. Bij de traditionele stripuitgeverijen is het echter nog steeds een zoektocht om dit nieuwe publiekssegment ook aan te boren via hun uitgaven, die meestal sterk gericht zijn op een meer klassiek strippubliek, volwassen striplezers en jongere lezers die ook nog opgroeien met de klassieke jeugdstrips in albumformaat.

Meisjes van Medusa mikt duidelijk op een publiek van young adults, met een coming-of-age verhaal van de jonge Charlien en tekenwerk dat heel erg van deze tijd is. Deze dikke graphic novel is de nieuwste pennenvrucht van Frederik Hautain. Al enkele jaren timmert Hautain aan de weg als scenarist van stripverhalen. De Walvis (2019) met tekenares Hanne Dewachter was zijn debuut en in 2020 volgde het eerste deel van Inbreker, een trilogie met Mattias Ysebaert die ondertussen omgevormd werd tot een graphic novel en binnenkort in één volume uitgebracht zal worden. Met Meisjes van Medusa brengt hij voor het eerst een album uit bij Standaard Uitgeverij, na eerdere samenwerkingen met Oogachtend.

De verhalen van Frederik Hautain zijn steevast erg filmisch geïnspireerd en meeslepend opgebouwd. Ook Meisjes van Medusa leest bijzonder vlot en het verhaal wordt vakkundig voortgedreven naar de ontknoping. Tegelijk houdt de scenarist iets te sterk van voorspelbare wendingen in zijn verhalen. Zo wordt de filmische inspiratie die uit zijn boeken spreekt soms wat te expliciet en neigt het hier en daar naar het kopiëren van scenariokeuzes die in films goed werken. Dit maakt Meisjes van Medusa tot een vlot lezend, maar weinig memorabel scenario.

Nochtans is het opzet sterk, met de keuze voor Charlien die als jong meisje onder de invloed komt te staan van de Medusa-sekte. Charlien is ongelukkig in haar thuissituatie en daardoor extra vatbaar voor andere invloeden. Tegelijk staat Charlien ook stil bij haar identiteit als mens in haar omgeving. Dit gegeven is sterk en bevat tal van mogelijkheden, maar het wordt in deze strip te snel en ongenuanceerd afgewerkt. Zo leest de strip heel vlot, maar gaat de opbouw van de conflicten ook wel heel erg snel. Waarom Charlien nu zo ongelukkig is en Medusa de enig mogelijke weg lijkt, overtuigt te weinig door de snelheid waarmee het allemaal voorbij raast.

Voor tekenaar Lode Peeters is Meisjes van Medusa een tweede strip na zijn debuut Drakenridders (2022), op eigen scenario. Peeters tekent erg eigentijds en aantrekkelijk. Zijn pagina’s vertalen het dynamische scenario heel overtuigend, ondersteund door een mooie inkleuring. Meisjes van Medusa is door de omvang meteen al een ambitieuze klus als tweede stripalbum, maar Lode Peeters brengt het er goed van af. Leesbaarheid is een hoogste prioriteit en dat is meer dan geslaagd. Meisjes van Medusa is geen album met grote grafische hoogstandjes, maar dat is ook niet erg. Het enige opvallende minpunt in dit album zijn de vaak nogal inwisselbare gezichten van de personages. Zeker wanneer de scènes in de sekte allemaal figuren met een gelijk gewaad vragen, wordt het moeilijk de onderlinge personages vlot te kunnen onderscheiden.

Hoewel de online presentatie van dit album niet specifiek naar een jonger publiek gericht lijkt te zijn, is Meisjes van Medusa toch heel sterk een album dat een jonger lezerspubliek kan aanspreken, zowel qua tekeningen als qua thema’s in het verhaal. Net als in zijn vorige boeken blijft Frederik Hautain ambitieus op zoek naar het versterken van zijn verhalen. Die verteldrift is alleen maar aan te moedigen, en we hopen dat hij verder kan blijven groeien in volgende projecten als stripscenarist. Lode Peeters is een nieuwe stem waarvan in de toekomst nog vele nieuwe strips verwacht mogen worden. Meisjes van Medusa mag voor ons dan geen volmaakte strip zijn, uit het album spreekt meer dan voldoende talent en ambitie om ons benieuwd te blijven maken naar het verdere pad van beide auteurs.

6
Lode Peeters
Frederik Hautain

recent

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

I.M. Steve Albini

Steve Albini is overleden. Een hartaanval. Volgens sommige berichten...

aanraders

Mark Schaevers :: De levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in