Operation Fortune: Ruse de Guerre

Bekijk Berichten

Neem een gestolen object met de mogelijkheid de wereld te verwoesten. Voeg daar een team van geheim agenten aan toe, bij voorkeur met minstens één agent die blinkt van het zelfvertrouwen. Gooi daar wat antagonisten tegenaan die met een gek accent spreken. Et voila, je hebt een standaard actiefilm à la Mission Impossible of Jason Bourne. Guy Ritchie doet niet meer of niet minder met het genre en levert een redelijk doordeweekse actieprent af met Operation Fortune.  

Een stel Oekraïense maffia stelen een apparaat dat bekend staat als ‘The Handle’, of ‘Alias’ vertaald naar het Nederlands. (Overigens ook de reden dat de release van de film werd uitgesteld. Oekraïense slechteriken in een film met als ondertitel ‘ruse de guerre’ lag nogal gevoelig bij het net uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Een jaar later besloot men de film dan toch uit te brengen). De Britse overheid huurt daarom Nathan (Cary Elwes), een onafhankelijke agent, en zijn team in om erachter te komen wat ‘The Handle’ is en wie het wil kopen. Aan het hoofd van het team staat superspion Orson Fortune (oude getrouwe Jason Statham), bijgestaan door manusje-van-alles JJ Davies (Bugzy Malone) en hacker Sarah Fidel (Aubrey Plaza).

Ritchie scoorde jaren na zijn grootste successen in 2019 opnieuw een box-office-succes met zijn actiekomedie The Gentlemen maar stootte sommigen tegen de borst omwille van racistische uitlatingen en een zeer onnodige verkrachtingsscène – waar het vrouwelijke personage in kwestie ook amper lijkt van af te zien. Dat laatste probeert hij in deze film goed te trekken door een vrouw – een vrouw! – te casten als een van de topagenten. Aubrey Plaza krijgt zo stereotiepe dialoogscènes en maakt vunzige opmerkingen. Geen probleem als een vrouw naar zichzelf verwijst als the cockmaster, toch? Dat ook deze Ritchie-film niet slaagt in de Bechdeltest komt dus niet echt als een verrassing.

Ondanks dat de actiekomedie een vertrouwd genre is voor Guy Ritchie, die ook The Man From U.N.C.L.E. (2015) en de Sherlock Holmes-films (2009 en 2011) maakte, zit de plot duidelijk minder vernuftig ineen dan in zijn eerder werk en wordt het eerder een ‘run-of-the-mill’ spionnenfilm. Zelfs Hugh Grants moreel verwerpelijk personage Greg Simmonds, de wapenhandelaar, lijken we al eerder gezien te hebben. Ook het camerawerk voelt redelijk alledaags aan. De flair van de film is eerder te vinden in de weelde waarin de personages zich telkens baden en de kostuums van Aubrey Plaza.

Het einde laat de mogelijkheid open tot een vervolg, zoals dat ook al bij The Man From U.N.C.L.E. het geval was. Of dat vervolg er gaat komen, lijkt al even waarschijnlijk als Armie Hammer die terug door Hollywood omarmd wordt.

 

5
Met:
Jason Statham, Aubrey Plaza, Bugzy Malone
Regie:
Guy Ritchie
Duur:
114'
2023
Usa, China, Turkije

verwant

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

The Beekeeper

Voor het geval u het zich echt afvraagt: ja,...

Meg 2: The Trench

Aan succesvolle zomerblockbusters geen gebrek dit jaar. Oppenheimer, Barbie...

The Gentlemen

De Britse regisseur Guy Ritchie, debuteerde in 1998 met...

The Meg

Toen in 1997 Steve Altens roman Meg over een...

aanraders

Emperors Of Nothing

De wandaden die binnen de muren van onze gevangenissen...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

recent

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

BLUES PEER 2024 :: Muddy Water

18 mei 2024Blues Peer

De Peerse zandgrond had de laatste tijd al heel...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in