Olivier TaDuc & Serge Le Tendre :: De tijger ontwaakt

De liefhebbers van klassieke avonturenstrips kennen zeker Chinaman nog wel. Olivier TaDuc en Serge Le Tendre maakten met De tijger ontwaakt een passend sluitstuk voor deze menselijke western.

In 2007 verscheen het negende en laatste deel van Chinaman. Met deze humane westernstrip bereikten Olivier TaDuc en Serge Le Tendre sinds de start in 1997 een ruim publiek. De belevenissen van Chen Long Anh in de Far West vermengden klassieke westernelementen met de thematiek van nieuwkomers en de verschillen tussen culturen.

Nu hebben beide auteurs een slotakkoord toegevoegd aan de reeks. Het album is op zich te lezen, maar wordt bij uitstek toch gecombineerd met de reeks, die recent overigens in drie mooie integrale uitgaven gebundeld werd. Het verhaal speelt zich twintig jaar na het einde van de reeks af. Chen Long en zijn vrouw Ada zijn niet langer samen en Chen Long heeft in tussentijd ook meegevochten in de Amerikaanse burgeroorlog. Ook deze oorlog heeft zijn persoonlijkheid verder verhard tot ze uiteindelijk ook geknakt is en Chen Long zwaar aan opium verslaafd raakte. Het is dan ook de jonge Matt Monroe die bij de start van het verhaal de jonge held lijkt te worden. Hij is net in dienst bij het beroemde agentschap Pinkerton. Tegelijk groeit bij hem de vraag om meer te weten te komen over zijn echte ouders. Hij kwam immers op jonge leeftijd samen met zijn moeder terecht bij bankier Monroe, die zich na de dood van zijn moeder over hem ontfermde. Al snel wordt duidelijk dat Matts verleden en dat van Chen Long zich verstrengelen. Samen gaan ze in tegen de maffieuze praktijken van een bedrijf dat ook bankier Monroe naar het leven begin te staan.

In een aanpak die sterk doet denken aan de oorspronkelijke Chinaman-strips combineren TaDuc en Le Tendre opnieuw het avontuurlijke en het maatschappelijke. Ze maken gebruik van het groter aantal beschikbare pagina’s voor deze De tijger ontwaakt. Met 134 bladzijden klokt deze Vrije Vlucht ook af als een van de meer omvangrijke albums uit die collectie. De ervaren vakmannen TaDuc en Le Tendre hebben verschillende jaren aan dit album gewerkt en dat is zeker te merken aan de feilloze opbouw van het scenario en de leesbaarheid van de tekeningen.

Beide auteurs hebben een lange staat van dienst in de stripwereld. Olivier TaDuc debuteerde aan het einde van de jaren ’90 en nam na enkele albums de reeks Takuan over van Emiliano Simeoni. Deze reeks raakte vertaald, waardoor TaDuc meteen ook bekendheid verwierf bij het Nederlandstalige publiek. Serge Le Tendre was ook toen al zijn kompaan. Na Chinaman bleef hij Le Tendre meestal trouw – zie bijvoorbeeld de driedelige reeks Witte Klauw (2013-2015). In 2017 maakte hij op scenario van Luc Brunschwig nog een album uit de reeks XIII Mystery.

Serge Le Tendre maakt al sinds de jaren ’70 scenario’s voor strips en geldt stilaan als een van de oudersdomsdekens onder de Europese scenaristen. Hij kende een grote doorbraak door Op zoek naar de Tijdvogel, de reeks die hij sinds 1983 schrijft voor Régis Loisel. Hij werkte ook mee aan de creatie van Jerome K. Jerome Bloks, samen met Pierre Makyo en Alain Dodier in de jaren ’80. Nadien bleef hij geregeld scenario’s schrijven, maar Le Tendre zou nooit de veelschrijver worden zoals sommige van zijn tijdgenoten (denken we maar aan Jean Dufaux of Stephen Desberg).

De tijger ontwaakt is een perfect gemaakt vakkundig album. Qua aanpak of uitwerking springt het er niet uit, maar het toont wel twee ervaren auteurs op de top van hun kunnen. Hopelijk kan het voor een nieuwe generatie lezers de springplank vormen naar het ontdekken van de oudere Chinaman-verhalen via de recente integrale uitgave.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − negen =