Paco Roca & Guillermo Corral :: De Schat van de Black Swan

Uitgeverij Soul Food voert een verdere inhaalbeweging uit in het werk van de Spaanse stripmaker Paco Roca. Nu is De Schat van de Black Swan aan de beurt, Roca’s bewerking van een waargebeurd verhaal met scenario van Guillermo Corral.

Gezonken schepen blijven een onuitputtelijke bron voor fantasievolle verhalen over geldschatten en spookachtige vloeken. Het waargebeurde verhaal van een gezonken Spaans galjoen dat in 2009 door een Amerikaans bedrijf gevonden én leeggeroofd werd, sprak zo tot de verbeelding van schrijver Guillermo Corral en stripmaker Paco Roca dat zij in De Schat van de Black Swan hiervan een sterk geromantiseerde bewerking maakten. Het Amerikaanse bedrijf kwam in aanvaring met de Spaanse staat en het kwam tot een langlopend conflict dat voor de rechtbank beslecht werd.

Samen met nieuwkomer Corral maakt ervaren rot Roca van deze strip een echte pageturner waarbij de 215 pagina’s in een sneltreinvaart voorbijrazen. In hun verhaal noemden Corral en Roca het schip Black Swan, als een soort John Doe, een schip dat verdwenen is maar niet geregistreerd werd. Alex Ventura is het hoofdpersonage in dit verhaal. Hij komt als nieuweling werken voor de Spaanse minister van Cultuur en komt meteen terecht in het complexe dossier van de Black Swan. Samen met enkele andere geëngageerde collega’s gaat hij de strijd aan met Ithaca Deep Sea dat het schip vond en nu geen afstand wil doen van de gevonden schatten.

Opnieuw heeft uitgeverij Soul Food Comics een voltreffer van Paco Roca aan hun portfolio toegevoegd. Roca blinkt uit in de meest uiteenlopende strips, die echter altijd blijk geven van zijn grote verhalende talent. Zo was La Casa een oprechte ode aan zijn vader en boorde hij al een stukje Spaanse geschiedenis aan in Sporen van het Toeval. Zijn sobere, strakke lijnen zijn altijd uiterst leesbaar. De tekeningen staan ten dienste van het verhaal maar zijn ook op zich treffende voorbeelden van een wat lossere variant op de klare lijn.

In De Schat van de Black Swan werkt Paco Roca samen met Guillermo Corral, voor wie dit een eerste stripscenario is. Hij heeft een lange carrière als internationaal diplomaat op het vlak van cultuur achter de rug. Hij schreef eerder al fictie en maakte ook als fotograaf enige naam. Zijn inzicht in het reilen en zeilen van diplomaten en de internationale politiek draagt bij tot het realisme in deze strip. Toch is het vooral Roca die de personages in deze strip echt tot leven brengt en het verhaal van dit verloren galjoen de pure geschiedschrijving laat overstijgen.

Dit boek verscheen oorspronkelijk in 2018 in het Spaans. Met het groeiende succes van Paco Roca’s werk in het Nederlands grasduint Soul Food Comics verder in het oeuvre van Roca, voorlopig zonder echte tegenvallers. Wie echter bij een bewerking van een historische gebeurtenis een correcte weergave van de feiten verwacht, zou wel eens erg teleurgesteld kunnen zijn. De Schat van de Black Swan is een meeslepende vertelling op basis van een waargebeurd verhaal, maar dan wel volledig naar de hand gezet door twee vakmannen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien + twaalf =