Eindejaarslijstje 2019 van Kathy Van Peteghem

Bekijk Berichten

2019: een jaar waarin het hoofd niet altijd naar het ontdekken van nieuwe albums stond, maar toch viel er heel wat schoonheid te rapen, vooral in de wintermaanden. En dus zijn we er op de valreep toch in geslaagd 10 pareltjes op een rij te zetten. Meest opvallende conclusie: totaal niet mee met wat hot is, maar toch absoluut gelukkig met =

  1. Dez Mona :: Book of Many Als je merkt dat je sinds het verschijnen van een album er meerdere keren per maand naar terug grijpt, dan kan dat maar een ding betekenen: dit is de onbetwiste nummer een van het jaar. Introspectieve nummers die melancholie hoog in het vaandel dragen, maar toch eindigt alles hoopvol. De songs op Book of Many doen je huilen, lachen, dansen en nadenken.
  2. Kate Tempest :: The Book of Traps and Lessons Een klets in het gezicht. Je slecht voelen, maar toch weer verwonderd zijn over hoe goed Tempest met haar moedertaal speelt, en ons en passant een geweten schopt. Want of het nu over het klimaat, de Brexit, of haar eigen liefdesleven gaat, Tempest weet altijd de gepaste woorden aan elkaar te rijgen. Totdat je murw geslagen bent, en de enige winnaar is: Kate Tempest.
  3. Tiny Legs Tim :: Elsewhere Bound In 2017 was er nog het akoestische en rustige “Melodium Rag”, maar op “Elsewhere Bound” gaat Tiny Legs Tim all the way: van bluesy verstilde nummers tot feestelijke funky New Orleans-swing, inclusief de warmte van koperblazers. Het lijkt wel alsof alles wat Tim De Graeve muzikaal aanboort, verandert in goud momenteel.
  4. Reena Riot :: NIX Eindelijk was ze er: het eerste échte fullalbum van Reena Riot. Langverwacht en er toch in slagen om de verwachtingen in te lossen, het is weinigen gegeven. Ruwe rock met een tedere kern (al moet er soms lang naar gezocht worden): Naomi Sijmons is een rastalent dat moet gekoesterd worden.
  5. Roland Van Campenhout :: Folksongs From a Non-Existing Land Dit album had ook “oude rot schopt tegen muzikale muren” kunnen heten, wat dat is exact wat Van Campenhout doet. Al meer dan 50 jaar, maar het lijkt of België er nu pas klaar voor is. Spiritueel en bluesy en opgenomen tijdens een langgerekte studio-jamsessie, is Folksongs From a Non-Existing Land een genot dat nog lang blijft nazinderen, net zoals de Oosters getinte soundeffects.
  6. Fischer-Z :: Swimming in Thunderstorms Fischer-Z is al meerdere jaren het project van oprichter, zanger en songwriter John Watts. En ook al zag de Britse punkrockband het licht eind jaren 70, Watts is nog steeds spitant en neemt geen blad voor de mond: zijn teksten staan vol verwijzingen naar politieke mistoestanden, maar ook liefde en liefdesperikelen spelen een rol op dit album. En het moet gezegd: ook na 40 jaar is Fischer-Z nog relevant.
  7. Little Steven & The Disciples of Soul :: Summer of Sorcery Levende legende maakt zomers plaatje. Een beetje kort door de bocht, maar Summer of Sorcery doet je echt dromen van zonnige dagen gevuld met swingende soul en rock. Voor Steve Van Zandt is de soulmuziek uit zijn jeugd een onuitputtelijke inspiratiebron, maar rocken kan hij ook nog als de beste. En we zijn geneigd hem echt te geloven.
  8. Hannah Williams & The Affirmations :: 50 Foot Woman Jay-Z die een song van je samplet? Daar zijn ze dan, je 15 minutes of fame. Dat mocht ook de Britse Hannah Williams enkele jaren geleden ervaren, maar ondertussen timmert ze samen maar haar Affirmations duchtig verder aan haar eigen weg. Voor soulvolle en loepzuivere songs een adres: Hannah Williams.
  9. The Raconteurs :: Help Us Stranger Nog zo’n langverwachte. Jack White vond terug de goesting om een stevig potje te rocken, wat resulteerde in een gigantisch opgetrokken wall of sound. En als die geluidsmuur iets te stevig wordt, is er nog altijd Brendan Benson, die met zijn zoetgevoosde stem de perfecte tegenpool is voor White.
  10. Joe Jackson :: Fool Iets latere ontdekking, maar deze is er nog net in geslaagd de top 10 te halen. Pas na ’s mans optreden op het Cactusfestival in Brugge (waar hij, tussen ons gezegd en gezwegen, de onbetwiste winnaar was), viel ons op hoe sterk de nummers op dit album aansluiten bij debuutplaat Look Sharp!. De nummers op dit album zullen zeker niet grijsgedraaid worden op onze nationale radiozenders, maar er zitten pareltjes bij die dit zeker verdienen.

 

recent

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

BLUES PEER 2024 :: Muddy Water

18 mei 2024Blues Peer

De Peerse zandgrond had de laatste tijd al heel...

Rock am Ring, 7-9 juni

Op Rock Am Ring begin juni kunnen festivalgangers die...

verwant

Gent Jazz 2023 :: Jazz of niet, spannend is het wel

Gent is een stad met vele gezichten. Terwijl sommigen...

Blues Peer :: 3 – 5 juni, Peer

Begin 2021 kwam er nog onheilspellend nieuws, want de...

In Memoriam Tiny Legs Tim

Het was een koude en winderige januariavond, daar in...

Tiny Legs Tim :: Call Us When It’s Over

De foto op de achterkant van de hoes van...

#So2019: Dez Mona :: High Up The Sky

Om afscheid te nemen van 2019 presenteert in december...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in