Leonard Cohen :: The Goal

Kijk eens aan: drie jaar na de laatste plaat van Leonard Cohen komt er nóg een laatste plaat aan. Geen verzameling b-kantjes en outtakes, maar teksten van Cohen die door zoon Adam in de geest van het laatste werk op muziek zijn gezet. En met de hulp van al even schoon volk als Damien Rice, Feist en leden van The National en Arcade Fire.

2016 was het jaar waarin zowel Bowie als Cohen hun nakende afscheid op plaat documenteerden. Bij geen van de twee was restmateriaal van hun laatste sessies opgedoken. Tot nu. Al gaat het bij Cohen dan vooral over teksten. Cohens zoon, Adam – die eerder al de opnames van zwanenzang You Want It Darker leidde – heeft die nu op muziek gezet.

Daarvoor riep hij de hulp in van mooie namen die Cohens officieuze vijftiende plaat, die Thanks For The Dance zal heten, de allure van een hommageplaat moeten geven. Zoals daar zijn: Damien Rice, Leslie Feist, Richard Reed Parry (bassist bij Arcade Fire), Bryce Dessner (The National), Dustin O’Halloran, Beck, Daniel Lanois en Javier Mas, een van Cohens muzikanten op de laatste tours die ’s mans gitaar zal bespelen.

Wat dat allemaal geeft, is iets minder koffiedik kijken door het eerste voorproefje, “The Goal”. Het duurt amper 1 minuut en 12 seconden, maar de muzikale echo’s uit Cohens oeuvre dienen als achtergrond voor de dichter Cohen:

“No one to follow
And nothing to teach
Except that the goal
Falls short of the reach”

Thanks For The Dance is vanaf 22 november verkrijgbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 + negen =