DJ Shadow :: Rosie

DJ Shadow schenkt ons een nieuw nummer als voorsmaakje voor zijn nieuwe album dat op 15 november zal verschijnen. Vriendelijk als hij is geeft hij ons meteen 3 songs in één handige verpakking.

Zijn nieuwe album zal Our Pathetic Age heten en opgesplitst worden in twee delen: een instrumentaal en meer elektronisch getint gedeelte en een rechttoe rechtaan hip-hop gedeelte, met daarop samenwerkingen met o.a. Run the Jewels, the Ghostface Killah en vele anderen. In de begeleidende tekst bij de aankondiging van het album vermeldt Josh Davis (Shadows echte naam) dat It also includes a song called “Rosie” which is a kind of 3-part voyage through my evolution as a beat-maker. Dat vraagt natuurlijk om een bijkomend onderzoek.

Belangrijkste vaststelling is dat Shadow in ieder geval niet gelogen heeft: “Rosie” bestaat inderdaad overduidelijk uit drie delen. Het nummer begint met een verknipte vocale sample van een man die frenetiek zijn Rosie voor zijn ogen ziet wanneer hij slaapt. Of dat zoete, dan wel gekmakende dromen zijn, is niet meteen duidelijk. Op een achtergrond van drumbreaks gaat de sample alle richtingen uit, versnelt het tempo en in horten en stoten toont DJ Shadow je alle hoeken van de kamer. Dit is de DJ Shadow die we kennen van zijn fantastische begintijd van Endtroducing en als beatbakker bij het UNKLE project. Na dik anderhalve minuut kom je dan in een overgangsfase terecht die meer aanleunt bij hedendaagse trapbeats. Daarna is er, in een derde deel, meer tijd voor berusting en bezinning met synthesizers die een meer standaard hip-hop beat begeleiden en voor een meer etherische sfeer zorgen.

Quod erat demonstrandum en mission accomplished: alle aspecten uit de carrière van DJ Shadow komen aan bod in dit nummer. Hoewel hij misschien niet meer de grote ster is als in de tijd waarin hij met zijn debuut als een komeet de hemel in schoot, geeft DJ Shadow hier in één song zijn vistiekaartje af: relevant in het verleden, heden en toekomst. Faut le faire.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − zes =