Echo Collective :: Hunting Bears/Like Spinning Plates

” I jumped in the river, what did I see? Black-eyed angels swam with me”: zo opent “Pyramid Song” van Radiohead. Dit lijkt ook het uitgangspunt te zijn geweest van Echo Collective bij hun recompositie van Amnesiac: trek de luisteraar mee onder water, dompel hem zachtjes onder, tot hij zich vanzelf laat meedrijven.

Onze nagels zijn bijna onherkenbaar geworden, zo lang zitten wij er al op te bijten sinds het magische concert dat Echo Collective deze zomer gaf in het Warandepark. Daar stelden de groep hun interpretatie van het vijfde Radiohead-album, Amnesiac, voor. Wij waren toen geen klein beetje onder de indruk, en gelukkig ziet binnenkort ook een studio-opname van die recompositie het licht. Daar lost het collectief nu een eerste voorsmaakje van. “Hunting Bears”, op Amnesiac een kaal gitaarnummer, wordt helemaal omgebouwd en rijker gemaakt zonder aan delicaatheid te verliezen. De interpretatie lijkt wel van glas gemaakt, zo dun en fragiel is de harppartij die de basis van hun uitvoering vormt. Piano en percussie durven amper tussenkomen. Langzaam diepen de strijkers het nummer uit tot een dramatisch hoogtepunt. De harp krijgt in “Like Spinning Plates”, door Radiohead zelf al eens grondig vertimmerd op I Might Be Wrong, gezelschap van sfeervolle blazers die de hoofdmelodie op zich nemen. De woede van het origineel – toen nog gericht tegen Blair en Bush – wordt omgezet in een soort algemeen unheimlich gevoel.

Om verder te verdrinken in het klankbad van Echo Collective is het nog wachten tot 30 maart wanneer de plaat uitkomt. In tussentijd kan u de groep wel aan het werk zien op 16 februari in de Leuvense schouwburg 30CC, binnen een samenwerking met het ARTEFACT-festival.

:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 1 =