Eels :: The Deconstruction

Boem, paukenslag. Na vier jaar stilte, die weliswaar volgde op twee snel opeenvolgende platen, lost E een nieuwe single. Die kondigt een gelijknamige nieuwe plaat aan op 6 april.

Over het thema van nummer en plaat zegt E het volgende: “If you look for it, there is still great beauty to be found. Sometimes you don’t even have to look for it. Other times you have to try to make it yourself. And then there are times you have to tear something apart to find something beautiful inside.”

De tekst liegt er alvast niet om: “The deconstruction has begun / Time for me to fall apart / And if you think that it was rough / I tell you nothing changes / Till you start to break it down / And break apart / I’ll break apart.” Dat laatste wordt het hele nummer door als een mantra herhaald. Geen twijfel dat E z’n plaat weer een verzameling “total bummers” zal kunnen noemen.

Bovendien kan die deconstructie ook op z’n band slaan: de sound grijpt wat terug naar de Electro-Shock Blues-periode van twintig jaar geleden, en dat is geen toeval. Voor het eerst sinds die plaat werkt E samen met producer Mickey Petralia, die sindsdien platen van Beck en Peaches producete. Een fijnzinnig akoestisch gitaartje trapt de boel op gang, hiphopbeats doen de ellende wat stuiteren, The Deconstruction Orchestra lardeert het nummer met teasende strijkers.

Nog zo’n zekerheid: ook The Deconstruction belooft weer geen slechte plaat te worden. U kan dat mee gaan vieren op Rock Werchter op 8 juli, dat heeft de band zelf enthousiast aangekondigd op hun site. De dag dat Nick Cave headlinet. Misery loves company.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + zeventien =