Pont :: Ontboezemingen

De helft van het duo achter Over de Grenzen van de Tijd is terug. Olivier Pont toont zich in Ontboezemingen een volwassen auteur. De graphic novel met korte verhalen is last minute nog een topper van 2015.

In 2004 bliezen Olivier Pont en Georges Abolin de stripwereld van de sokken met hun tweeluik Over de Grenzen van de Tijd. In een mum van tijd veroverde het verhaal de harten van vele stripliefhebbers. Hoewel het tweeluik hun debuut was in het Nederlands, leek het wel alsof beide heren al jaren in onze taal publiceerden. Na het tweeluik volgde nog een integrale editie. Er werd reikhalzend uitgekeken naar nieuw werk, maar het werd stil op stripvlak. Zo leek Olivier Pont de strip te hebben verruild voor een oude liefde, de film. Samen met zijn partner Elisabeth Marre maakte hij sindsdien verschillende kortfilms en stonden ze samen ook in voor enkele afleveringen van de populaire televisieserie Ainsi soient-ils. Nu keert Olivier Pont echter terug naar die andere liefde, de strip. Ontboezemingen is een graphic novel en een bundel korte verhalen in één.

In elk verhaal uit deze bundel speelt een vrouw de hoofdrol. In zijn verhalen wil Pont de vrouw duiden. De situatie van de vrouw is verschillend afhankelijk van de cultuur. Toch is zijn boodschap dat het een opdracht blijft om de gelijke behandeling van de seksen verder te blijven doortrekken, onafhankelijk waar je woont. Ondanks die donkere ondertoon krijgt het optimisme de bovenhand in Ontboezemingen. Tegelijk zijn alle verhalen zo verbonden via hun thematiek dat dit album meer wordt dan een bundel van losse verhalen. De auteur houdt zich ver van moraliserende betogen, maar is er toch in geslaagd om een duidelijke boodschap over te brengen. Grote, spectaculaire verhalen vol actie en avontuur mag je niet verwachten in deze strip. Pont mikt op het hart en treft doel.

Door de grote indruk die Over de Grenzen van de Tijd maakte, blijft vaak onbelicht dat Olivier Pont ook voordien al strips maakte. Hij debuteerde in 1993 met Kucek en vanaf 2001 werkte hij nog aan het scenario voor Totale Maîtrise. Beide reeksen waren een samenwerking met Georges Abolin. Ontboezemingen is de eerste strip die Olivier Pont helemaal solo gemaakt heeft. Het is het boek van een volleerd vakman. Zowel tekeningen als scenario staan helemaal op punt en tonen de lezer een kunstenaar op het toppunt van zijn kunnen. De ingehouden pracht van tekeningen en kleur past perfect bij de kleine, wat verstilde miniaturen die hij over elk van de vrouwen opbouwt.

Een groot compliment is er ook voor uitgeverij Dargaud, die van dit boek een prachtig hebbeding gemaakt hebben, met een matte harde kaft die perfect aansluit bij het coverontwerp. De eerste reacties die wij opvingen waren gemengd. Enerzijds waren er jubelstemmen te horen, maar anderzijds waren er ook lezers die ontgoocheld waren over het ‘alledaagse’ karakter van de verhalen in Ontboezemingen. Daarin kunnen wij alleszins niet volgen. Het stripverhaal mag toch eens iets meer te bieden hebben dan een dronken trol of een miljardair in spijkerbroek?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − vijf =