Temple Of Baal :: Mysterium

Voorganger Verses Of Firewerd in 2013 minder warm onthaald dan verwacht en liet bij gevolg niet het gewenste spoor van vernieling en verbijstering achter. Met Mysterium doet Temple Of Baal een nieuwe poging om de duivel naar zijn kant te trekken en de planeet in lichterlaaie te zetten.

Deze Franse soldaat van de Onderwereld startte zijn campagne in 1998 als een eenmansproject dat pure black metal bracht volgens de regels van de kunst zoals die door onder andere Mayhem en Bathory in Scandinavië gevormd werd. Frontman Amdascius wist hiermee de nodige aandacht te trekken en het duurde niet lang vooraleer de eenzame wolf vervoegd werd door drie bloedbroeders met een gezamenlijke honger naar groter wild. Doorheen de jaren bracht dit viertal meerdere splits en full lengths uit waarmee het geluid verder uitgediept werd tot iets dat men blackened death metal pleegt te noemen. Met als gevolg dat Temple Of Baal meer dan eens vergeleken wordt met het Poolse Behemoth en vaak ten onrechte als een kloon van deze band bestempeld wordt.

In de oudheid was Baäl – de Heer – een god die zowel in Egypte als in Fenicië geassocieerd werd met donder en oorlog. Een oud iets – ouder dan de mens, ouder dan de wereld – dat alles in zijn weg zal vernietigen. Maar al dat geweld heeft een reden. Want hij werd eveneens vereerd als symbool voor de vruchtbaarheid. Als eenmaal hun tijd gekomen is, dienen de dingen te verdwijnen opdat iets nieuws zou kunnen ontstaan. Zij zullen groeien, bloeien, verwelken en uiteindelijk sterven zodat ook zij op hun beurt de voedingsbodem kunnen vormen voor het volgende wonder in de wachtrij.

Zo klinkt ook de muziek van Temple Of Baal. Mysterium laat een band horen met ervaring die duidelijk weet welke richting hij uit wil en hoe hij zijn bestemming moet bereiken. Wat bij de eerste gewaarwording een kluwen van gestoorde gitaren lijkt, ontplooit zich na ettelijke luisterbeurten tot een gelaagde harmonie van demonische melodieën. De drums zijn chaos in zijn puurste vorm, de gitaren de ijzingwekkende strijdtrompetten die het einde der tijden inluiden. Terwijl de zwarte banier wappert in de warme wind die door de nakende storm wordt aangezogen. De vocalen sluipen vanonder de grafstenen voor deze met het helse gedonder van de bassist door de aarde verzwolgen dreigen te worden. De stem van Amdascius klinkt doods eenzijdig maar te allen tijde beheerst en als een door de Geest bevangen priester stuurt hij zijn donkere lofredes de wereld in. Geruggesteund in zijn gebeden aan de Donkere Heer door de rest van de troep, waagt de zanger zich bij momenten in het vaarwater van de zelfverklaarde vikingen van Amon Amarth. Maar nog voor de drakenkop van de snek in zicht komt, staan de zeilen weer bol en ruilt het schip de baai voor open zee. Met “Holy Art Thou” breekt de boeg door de branding en boort de voorsteven zich in de kustlijn. Jengelende solo’s rijgen zich aan elkaar en flitsen als bliksemschichten door het met sterren bezaaide uitspansel. Een gebalde vuist richt zich dreigend ten hemel en met een volmondig “All In Your Name” lijkt het lot van het te veroveren land bezegeld. Temple Of Baal zal niet rusten voor dat elk van ons de vele namen van de Prins Der Duisternis erkend heeft.

Met de vijfde langspeler heeft Temple Of Baal de weg naar wereldoverheersing opnieuw gevonden en het Poolse Agonia Records is maar wat trots om dit imposante strijdros op stal te hebben. Terwijl de wereld geschokt toekijkt, wordt Parijs omringd door vlammen en worden er straffe uitspraken gedaan, vermomd als oorlogsverklaringen. Gevoelens van onmacht en onveiligheid dwalen als onzichtbare spoken door de straten en trachten de fundamenten van onze samenleving steen per steen los te wrikken. Maar dat zal deze fiere Ruiters van de Apocalyps niet weerhouden om de officiële release party van Mysterium op 10 december te laten plaatsvinden in hun geliefde bakermat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 1 =