Laura Stevenson :: Cocksure

Laura Stevenson heeft ballen. Meer dan een half geslaagde woordspeling opĀ Cocksure — de naam van de vierde langspeler van deze getalenteerde New Yorkse — is dat een oprechte stellingname omtrent ’s vrouws albumtitelkeuze en bij uitbreiding muziek. Cocksure, da’s namelijk iets als overdreven of pretentieuze zelfzekerheid. Het lef!

Ach, wees gerust, ’t is maar een vette knipoog van zelfspot, beste luisteraars. Laura Stevenson begon haar muzikale carriĆØre als keyboardiste bij Bomb The Music Industry!, de punkformatie vanĀ JeffĀ Rosenstock na ArrogantĀ SonsĀ OfĀ Bitches. Ze kan dus wel een potje keet schoppen als ze wil.

Gelukkig doet ze het samen met haar eigen begeleidingsband met losse bezetting, The Cans, minder agressief en voelt alles vooral melodischer aan. Haar sound doet nu eens denken aan goeie ouwe Aimee Mann (tweeluik-door-naadloze-overgang ā€œClaustrophobeā€ en ā€œLife Is Longā€), dan weer aan de zonnige indiepoppunk van Best Coast (ā€œHappier Etcā€). Of aan The Lemonheads als Dando niet Evan maar Eva zou heten. Minder agressief wil natuurlijk nog niet zeggen dat de scherpe randjes afgevijld zijn.

Integendeel, op Cocksure krijgen die scherpe randjes in elk nummer wel een podium. Dat is nog het meest frappant op het blij botsende ā€œJellyfishā€. Stevenson hakt daar met hondsbrutaal verwoorde eerlijkheid op haar eigen tekortkomingen in (ā€œSame thing I wish for every New Year/’cause I’m lazy and a loser/they don’t come true/I’m blaming everyone but myselfā€). Als het refrein de tweede keer passeert, is de kwal al dood aangespoeld. In de plaats daarvan zingt Stevenson grofweg ā€œpiece of shitā€ over zichzelf. En dan klinkt dat ook nog eens alsof ze tijdens de opname spontaan koos voor de, euh, minder poĆ«tische woorden. Dappere song, des te meer door de overtuigende vertolking. Als Stevenson ook elders vloekt of verdoemt, dan is die woordkeuze nooit gratuit, maar altijd raak.

Waar ze op eerdere platen meer de folkinvloeden liet doorschemeren, is Cocksure algemener van geluid. Op de subtiele accordeon in opener ā€œOut With A Whimperā€ na zou het serieus zoeken zijn naar dat aspect van Stevensons muzikale persoonlijkheid — moest dat het enige zijn dat Stevenson maakt. Niet zo, dus. Ze weet handig om te springen met de veelheid aan invloeden die haar boetseerden, waardoor er zo goed als geen gevoel van gemis overblijft. Op single ā€œTorch Songā€ gaat Stevenson aan de slag met een voorspelbare riff en uiteindelijk doet ze daar toch iets mee dat blijft hangen en op den duur zelfs anthemische proporties krijgt.

Helemaal de verdienste van de zangmelodie die ter compensatie lekker alle kanten op springt – een van Stevensons handelsmerken. Dat haar stem van nature leuk is om naar te luisteren, helpt het album ook al een flink eind vooruit.

Laura Stevenson kan op Cocksure al wat opgeluchter ademhalen dan op vorige pogingen. Ze stƔƔt er nu met een verdiende eigen carriĆØre en dan mag een mens al eens hoog van de toren blazen. Zolang het maar met een knipoog is.

8
Release:
2015
Sonic Rendezvous
Don Giovanni Records

verwant

De staylist van (ep)

ā€¦Nog een geluk dat er zoiets bestaat als muziek. ā€™t...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in