Napalm Death :: Apex Predator – Easy Meat

“Silence sucks. Noise is always the answer.” Als je daar je motto van maakt, dan kan je er best voor zorgen dat die ‘noise’ ook iets te betekenen heeft. En dat is exact wat deze grindcorelegende doet op zijn vijftiende album: de lat hoger dan ooit leggen met een allesverwoestende aanval op het gestel. Man, wat een uitzinnig pak rammel.

Is het tempo waaraan de releases elkaar opvolgen dit decennium wat gezakt, dan lijkt het Britse kwartet wel op een creatief hoogtepunt te verkeren. Utilitarian (2012) zette de traditie van gemeen in-het-rond-stampend-geweld met steeds nieuwe experimentjes voort op een manier die aanvoelde als een wedergeboorte; Apex Predator – Easy Meat doet daar nog eens een schep bovenop. De songs staan nog altijd stijf van de adrenaline en verontwaardiging, maar haken hechter in elkaar, barsten van de ideeën en laten niet enkel horen dat een formule van binnenuit vernieuwd kan worden, maar ook kan leiden tot een album waarvoor we het ‘instant classic’-label zonder aarzelen bovenhalen.

Niet dat op het eerste gehoor zoveel is veranderd bij het gros van de songs: Napalm Death vertoeft nog altijd in de zone waar grindcore, thrash, death metal en hardcore elkaar tot moes vegen, maar blijft daar z’n eigen territorium met bleekwater als urine afbakenen. De krankzinnige koleire van Barney -geen machogeschreeuw of Gollemgekerm, maar een hondsdolle oerschreeuw die fucking pissed-off klinkt- is werkelijk onvergelijkbaar en blijft van een waar-blijft-hij-het-vandaan-halen?-soort waarbij beschuldigingen aan het adres van corporate hebzucht en consumentisme als vanouds schuimbekkend worden afgeleverd. Embury en Herrera blijven een gedroomde ritmesectie, hecht doch zonder te vervallen in klinische zielloosheid, terwijl de haakse, dissonante en vuil malende riffs van Mitch Harris afwisselender dan ooit zijn. Een kwarteeuw collectieve ervaring op z’n best.

Maar er wordt wel weer gesleuteld aan de formule. Was het op Utilitarian nog de schreeuwende sax van Zorn die voor dé verrassing zorgde, dan word je nu meteen onthaald door een cultritueel, waarin in kerkerecho gedrenkte kerkzang de weg effent voor een zieke martelgang door een universum van industriële doemritmes, gruwelijk mismaakte basstoten en barbaars gekrijs. Ook halverwege de plaat wordt het explosieve tempo opengebroken met “Dear Slum Landlord”, met opnieuw die bombastische gezangen en een massief en slepend verhaal.

Elders wordt opnieuw geëxperimenteerd met ‘cleane’ zangpartijen, waardoor opnieuw wordt aangesloten bij het donkerste van Killing Joke, terwijl “Hierarchies” verrassend melodieus (mét old school gitaarsolootje) klinkt. Laat er echter geen twijfel over bestaan dat het vermorzelende geweld nog altijd intact is: die plots opduikende thrashriff in “Smash A Single Digit”, de mid-tempo groove in “Metaphorically Screw You”, de verpletterende opening van “Cesspits” en het galopperende “Beyond The Pale” zijn stuk voor stuk heroïsche lappen kabaal die de vloer aanvegen met veel van het jonge grut dat inzet op zwarter-dan-zwart lelijkheid en heaviness, maar zelden met deze focus en uit z’n voegen barstende overtuigingskracht uithaalt. Dat de briesende hardcore van “Bloodless Coup” net wat minder geïnspireerd klinkt, is snel vergeven. Dit is het geluid van natuurlijk afgedwongen autoriteit.

En dan eindigen met het ziedende tweeluik “Adversarial/Copulating Snakes”, dat al de troeven die doorheen het album uit de doeken werden gedaan, verenigt in één en dezelfde song. Machtig hoe het kwartet hier genoeg ideeën, wendingen, riffs en tempo’s combineert voor een halve plaat, zonder dat het aanvoelt als een corpulente brok aanstellerij. Aan het einde van de rit van veertig minuten wordt dan ook duidelijk dat Napalm Death na meer dan drie decennia activiteit niet alleen een kernspeler van het extreme spectrum blijft, maar nu ook een onwaarschijnlijke piek beleeft. Hard, heavy en geëngageerd. Energie, inventiviteit en die onvergelijkbare stijl op één lijn die geen tegenspraak duldt. Apex Predator – Easy Meat is een ronduit verbluffende plaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf − vier =