Finch & Fabok :: Batman: The Dark Knight: 1. Golden Dawn

Door de kap terug te geven aan Bruce Wayne creëert David Finch een nieuwe saga over de originele Dark Knight die de misdaad bestrijdt in het verdorven Gotham. Voor wie nog niet verzadigd is in deze gouden Batmantijden…

Bruce Wayne keert terug naar het huidige Gotham nadat iedereen veronderstelde dat hij vermoord werd door Darkseid op het einde van Final Crisis. Niets is minder waar. Het komt er op neer dat hij terug in de tijd gekatapulteerd werd en hij zichzelf langzaamaan naar het heden moest zien te krijgen. Tijdens zijn afwezigheid had Dick Grayson (Nightwing) de cape en de naam overgenomen van zijn mentor en werd dan ook de nieuwe Dark Knight. Dit bracht een interessante Batman & Robin-reeks voort, geschreven door Grant Morrison met Wayne’s arrogante zoon Damian als de nieuwe Robin.

De terugkeer van de nachtkruisvaarder bezorgt David Finch de moeilijke opdracht om ons terug te doen aansluiten met de klassiekere Bruce Wayne en zijn toewijding om Batman te willen zijn. Hij wil ons eerst laten weten waarom hij er klaar voor is om terug de positie in te nemen die Grayson had aanvaard voor enige tijd. Het maakt uiteindelijk van deze Batman een “classic Batman” omdat het weer vooral draait rond de personages Batman, Alfred, commissaris Gordon, een mysterie en een handvol slechterikken. Het grijpt zodanig terug naar de oude Batmanseries dat je spontaan inwendig het oude Batmanmuziekje begint te zingen.

In dit avontuur blijkt oude bekende (geliefde?) Dawn Golden ontvoerd te zijn en weet niemand waar ze kan uithangen. Kampend met een jeugdtrauma, waarin Golden een belangrijke rol speelt, raakt Wayne geobsedeerd door de taak om haar terug te vinden.

Met de hype die gecreëerd werd bij de overstap van Finch van Marvel naar Dc en dat specifiek om Batman te adopteren, verwachtte het publiek een verhaal met een ingewikkelde plot, dat perfect zou matchen met Batman Incorporated van Grant Morrison. Maar Golden Dawn is daarvoor net iets te ongeïnspireerd. Hij probeert een aantal handigheidjes uit zoals de handige herintrede van Jason Blood, de Demon Etrigan. Maar het blijven dan ook handigheidjes.

Dawn Golden op haar beurt wordt geïntroduceerd als een meisje dat, hoewel ze nog nooit ter sprake kwam in een Batmanverhaal, een speciale rol speelde in de kindertijd van Bruce Wayne. Ze stal ooit zijn vlieger en liet hem wegvliegen. In tegenstelling tot eerdere vrouwen in de Batmansaga, heeft Dawn niet echt een individualiteit en is het ook maar een bange vrouw in een te korte jurk. Haar aanwezigheid is even bevreemdend als die van haar vader die aan het hoofd staat van een bende duivelaanbidders. Het is de start van een supernatuurlijke aura die boven het vehaal drijft.

Finch slaagt er in een algemeen aanvaardbare Batman neer te zetten maar zijn grootste verdienste blijft toch zijn geweldig tekenwerk. Van zijn interpretatie van het nieuwe Batmankostuum tot zijn unieke kijk op de bekende schurken, van de groteske supernatuurlijke personages tot de unieke gezichtspunten, het maakt allemaal van Golden Dawn een genot om in te kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + twee =