Dan eindelijk een nieuwe plaat voor Aphex Twin?

Het is (zo ongeveer) officieel: er komt nieuw werk van Aphex Twin. We weten wel nog niet wanneer. We hebben ook niet echt een officieel persbericht. En we weten ook niet helemaal zeker of het écht een nieuwe plaat is, of weer een heruitgave van oud materiaal. (misschien zullen we dat zelfs nooit weten). Maar niettemin: hoera!

Het werd sapperdeboere wel eens stilletjesaan tijd ook. Richard David James’ laatste échte plaat, het geniale, maar ondergewaardeerde Drukqs dateert intussen al van 2001 (het jaar waarin één van onze moederbedrijven goddeau werd opgericht, kunt u nagaan). Ja, ok, intussen verschenen nog een paar ditjes en datjes, zoals 26 mixes for cashin 2003 en Chosen Lords, een compilatie van de nummers die James onder de zogenaamde “Analord”-serie uitbracht in 2006. Maar laat ons eerlijk zijn, zelfs de legendarische lanterfanters van Tool lijken immer productieve John Zorns vergeleken met Aphex Twin.

Waarom dan zo’n opwinding? Moet u dat nog vragen? Begin jaren ’90, toen de experimentele elektronische muziek zijn hoofd boven het maaiveld van de rave kwam steken, liet de spichtige jongeman uit Cornwall een paar platen op de wereld los die het referentiekader van de elektronische muziek voorgoed zouden veranderen. Selected Ambient Works 85-92 werd (en is nog steeds) een absolute mijlpaal en verplichte kost voor elke elektronicafan.

Opvolgplaten Selected Ambient Works Vol. II,I Care Because You Do en het Richard D. James Album verlegden telkens de grenzen van wat men tot dan toe met samplers, sequencers, synthesizers en (later) computers aan geluid kon produceren. Maar na het intrigerende, moeilijk te kraken en daarvoor als wisselvallig onthaalde Drukqs werd het doodstil rond het wonderkind van de elektronica. Voor de kapitalisten onder u: in juni van dit jaar werd een unieke testpersing van de nooit uitgebrachte Caustic Window EP geveild voor $46 300.

Er waren de laatste tijd echter tekenen aan de wand dat de winterslaap waar Aphex Twin zich het voorbije decennium in had gewikkeld stilaan achter de rug was. Er waren enkele sporadische optredens in 2011 en 2012 waar James een aantal dingen liet horen die onbekend klonken, en dan maat meteen geklasseerd werden als ‘nieuw materiaal’ (James beweerde in het verleden dat hij afgewerkt materiaal voor een album of zes in zijn schuif had liggen) en er waren speculaties dat hij muziek releaste onder pseudoniemen (The Tuss> zou er eentje zijn).

Dit weekend echter verscheen er uit het niets een flashy groene een zeppelin Londen met het Aphex Twin-logo en ‘2014’ erop gespoten, en verscheen datzelfde logo op verschillende plaatsen in New York. Vandaag postte de twitteraccount van James een link naar een website in de zogenaamde ‘deep web’-browser Tor (waar nogal eens schimmige zaakjes worden geregeld) waar de titel en tracklist en, naar goede gewoonte, spuuglelijke hoes werden bekendgemaakt. Het ziet er dus wel degelijk naar uit dat er eindelijk een nieuw album, SYRO genaamd, zit aan te komen, maar iets zegt ons dat we tot dan nog wel een paar verrassingen kunnen verwachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 1 =