Illuminine in IJsland :: 3. Schol, John Snow!

Kevin Imbrecht van Mosquito had zin in iets anders, en dat doet hij onder de naam Illuminine. De plaat van dat soloproject laat hij dezer dagen in IJsland mixen door Birgir Jon Birgisson, de vaste geluidsman van Sigur Rós. Hoe het hem vergaat in het land der geisters vertelt hij op gezette tijden in dit dagboek.

Ondertussen is er al een kleine week studio voorbij gevlogen en ik begin hier helemaal mijn draai te vinden in dit kleine dorpje. De dagelijkse ochtendwandelingen in een licht-melancholisch bergdecor naar de studio, het rustig leventje, en vooral de openheid en vriendelijkheid van de mensen hier zijn geweldig. Zeker de gastvrouw van het appartement waar ik tijdens mijn studio-rijd hier verblijf is geweldig. Ze doet echt alles voor haar ‘Belgian singer’, want ze kan nog steeds niet vatten dat een plaat ook instrumentaal kan zijn. Elke morgen zorgt ze voor vers gemaakt brood, is de kamer gepoetst en vind ik een leuke kleine verrassing. Het is “Hotel Mama” in IJsland. En dan is er nog Harry, de assistent in de Sundlaugin Studio: een topkerel en een topkok.

Ik heb de afgelopen week ook al een speciale band opgebouwd met Gutti, de Sigur Ros-hond en de enige echte baas hier in de studio, die reeds twee keer tijdens het mixen zijn middagmaal vriendelijk voor onze voeten overgaf. Een teken van appreciatie voor de muziek , een offer van God of niet? Ik ben er nog altijd niet uit en zal het wellicht nooit weten. Lang leve de mysteries des levens.

Het studiowerk zelf gaat ook zeer vlot en –niet onbelangrijk- samen met de mixer is de running order van de plaat eindelijk ook vastgelegd, iets waar ik al heel lang over aan het twijfelen was. Uiteindelijk zijn het tien mooie geesteskinderen die door vijf bastaardszonen interludium-gewijs aan elkaar worden gelinkt. Ik heb ook al geweldig veel geleerd van Birgir: spelen met frequenties en volumecurves en de Sigur Ros’ geluidstrucjes,… ik heb het allemaal mooi opgeslagen in mijn hoofd. Ook de tour –en studioverhalen tijdens de middagpauzes zijn meer dan de moeite waard. Zo is de studio, die vlak naast een waterval ligt, ooit overstroomd, en moesten Sigur Rós en co alles van nul opnieuw opbouwen. Geen pretje, als je weet dat hier honderden gitaren, stokoude amps en orgeltjes staan.

Wie hier ook allemaal al over de vloer is gekomen! Van Pixies tot Bono, en laten we vooral Dave Grohl niet vergeten, die zo verliefd werd op het lokale geestveruimende drankje, Brennivin, dat hij besliste om er Amerikaans importeur van te worden. Een tip: niet ‘s morgens op een nuchtere maag te drinken. Een kleine deugeniet, die mixer.

Eens het studiowerk gedaan is, trek ik voor enkele dagen de IJslandse bergen in die het decor vormden voor Game of Thrones. Ideaal om uit te bollen en Jon Snow-gewijs de prachtige natuur hier te ontdekken. Tot dan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × een =