Gerrit De Jager & Peter De Wit :: De grap is rond

Deze tijden baden in de overdaad aan voetbal. Zeker nu ook België nog eens meedingt naar de wereldbeker. Niet iedereen is een even grote voetbalnerd, maar zelfs voor hen is er nu een prettig medicijn tegen de voetbalgekte.

Nieuw is het allemaal niet en dat merk je ook aan de onderwerpen die behandeld worden. Alles baadt uiteraard in een Hollands sfeertje, maar dat deert niet. De meeste cartoons zijn vrij universeel. Je zou de twee auteurs zelfs lichtelijk als voetballeken kunnen beschouwen.

Van Peter De Wit weten we dat hij zeer aangenaam is om mee samen te werken. Dat merk je duidelijk aan de series Gilles De Geus en Singl3s, waarvoor hij intussen al bijna dertig jaar met Hanco Kolk samenwerkt. Daarnaast is er zijn solowerk met de gestoorde psychiater Sigmund, intussen ook al twintig jaar oud. Zijn stijl blijft ook hier zeer vergelijkbaar met die van Kolk. Ook Gerrit De Jager werkt hier iets gestroomlijnder dan in zijn solowerk zoals De familie Doorzon. Het zorgt ervoor dat je als geheel twee stijlen krijgt die wonderwel op elkaar ingewerkt zijn, een gestileerde symbiose.

Een echte samenwerking kunnen we dit ook niet noemen. Elk maakt zijn cartoon, van slechts een prentje, dat meteen een stevige pointe inhoudt. Iets wat De Wit meestal met drie prentjes tracht te doen en De Jager met een hele bladzijde. Het is dus meer een onthaastingstherapie voor beiden geweest.

In De bal is rond krijgen we het beste dat beide heren de laatste vijftien jaar gecreëerd hebben voor het literaire voetbalmagazine Hard Gras. Alles netjes ingedeeld in rubrieken. Cartoons over voetbalvrouwen, zaakwaarnemers, bankzitters, trainers, vedetten en pupillen met bemoeizuchtige ouders. En het zouden geen Nederlanders zijn als ook niet de oranje WK-gekte aan bod kwam (en Cruijff natuurlijk).

Het thematisch sorteren van de cartoons werkt in elk geval door de context. Die zorgt voor een gebeitelde glimlach die je maar moeilijk van je gezicht krijgt. En voor het geld hoef je het ook niet te laten. Je kan de cartoons van Hard Gras wel gratis op de website bekijken, maar voor een kleine 6 euro heb je 128 pagina’s knipogen naar het voetbalwereldje. Fijn om voor het slapengaan even van het nachtkastje te nemen en een thema uit te kiezen. Zoete dromen verzekerd.

Als je dit boekje in handen krijgt, lees dan ook de score die oudgediende sportcommentator en komiek Henk Spaan aan beide heren apart en aan beide heren samen geeft. Vooral de verantwoording van die scores is een staaltje van spitse ironie.

Vijftien jaar aan een hels tempo cartoons produceren, het lijkt dus logisch dat er nog een aantal bloemlezingen zullen volgen. Hopelijk hebben ze met deze ‘best of’ hun kruit nog niet verschoten.

8
Peter De Wit
http://www.oogenblik.nl/web/Boekenpagina/9789054924364_De-grap-is-rond.htm

recent

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

Bart Schoofs :: Morgen weer een brt – Kind aan huis

Online mag Bart Schoofs dan behoorlijk aanwezig zijn met...

aanraders

Ray Monk :: Wittgenstein. Een biografie

In 1987 publiceerde Brian McGuinness het eerste deel van...

Michel Foucault :: Geboorte van de Kliniek

De Franse filosoof Michel Foucault (1926-`84) toonde in zijn...

Tom Holland :: Rubicon – Pax

Sinds de eeuwwisseling geldt Tom Holland als een van...

Herman Koch :: Ga je erover schrijven?

In 2020 kreeg de Nederlandse auteur en voormalig televisiemaker...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

verwant

Peter de Wit :: Doodleuk

Dood moeten we allemaal en toch lopen we indien...

Gerrit de Jager :: Songlife

Mensen voor wie muziek, in het beste geval dan...

Hanco Kolk & Peter De Wit :: Gilles de Geus – de eerste integrale

Matsuoka waagt zich aan de integrale uitgave van één...

Kolk & De Wit :: S1ngle: 13. Style

Na Linda, Goedele, Wubbo en nog een hele resem...

De Jager :: Door Zonder Familie

Daar is Gerrit De Jager weer. Voor dertigers die...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in