Double Veterans :: The Brotherhood Of Scary Hair And Homemade Religion

Van Double Veterans hebt u misschien nog niet gehoord — tenzij u ze al eens live aan het werk zag –, maar van de band van frontman Lee ‘zoon van Guy’ Swinnen (Tubelight, goed voor een hit op Studio Brussel en Radio 1) en het vijfkoppige gezelschap waarvan drummer Niels Meukens (Rock Rally-winnaar Warhola) deel uitmaakt wellicht wel. Hun debuutplaat en resem optredens deze zomer moeten daar snel verandering in brengen.

De drie jonge, wilde honden zijn onlosmakelijk verbonden met Humo’s Rock Rally. Meukens stond samen met gitarist Thomas Valkiers (nu ook bij Sunpower) met The Crackups in 2010 in de finale, Swinnen in 2012 met Tubelight (met wie hij in het voorjaar van 2015 een eerste plaat uitbrengt). Ze liepen elkaar tegen het lijf in de gangen van de pop- en rockschool in Hasselt. Swinnen, zot van donker gespuis als The Jesus And Mary Chain en The Fall, wilde iets punkier. Meukens en Valkiers, beiden zot van Black Flag en Bad Brains, waren toe aan iets psychedelischer. De drie besloten het repetitiekot in te duiken en meteen DIY-gewijs een volwaardige plaat op te nemen.

Om met de deur in huis te vallen: het resultaat mag er zijn. “Stepping on the beach/ Drinking and smoking weed/ Hanging with friends/ This could be the end/ Bottles in your hand”, zingt Swinnen in “Beach Life”. Daarmee bewijst hij dat je niet meer nodig hebt dan de simpele dingen des levens om rake teksten te schrijven. Pintjes, pizza, vinyl en meisjes: that’s it. Diepgaander krijg je ze niet, maar ze roepen wel meteen een zomerse partysfeer op. Bij het nog geen twee minuten durende “Beach Life” heb je genoeg aan één luisterbeurt om te beseffen dat het een van de knalsingles van het voorjaar is.

Maar het is pas met “Nightshopper” dat je beseft waarvoor Double Veterans echt staat: heerlijke garage/punk met psychedelische invloeden. Elk nummer heeft een redelijk toegankelijk geluid, maar toch is er telkens een ferme hoek af. Een nog mooier voorbeeld daarvan is misschien wel “Strange Girl”. De nanana’s maken het nummer lekker catchy, maar de band blijft er op los beuken. Tip: dit moet u vooral eens live aan den lijve onder te vinden, want Double Veterans maakt er dan een verschroeiende jamversie van; een goed excuus om de korte optredens te rekken.

En wat gebeurt er als drie rockers samen naar Can en Neu! beginnen te luisteren? Dan krijg je het zeven minuten durende “Messenger Dead Message Alive”; in elkaar geflanst na een les krautrock aan de pop- en rockschool — de betekenis van de afkorting moet u maar zelf uitzoeken. “Jerk” schudt je meteen daarna met geweld wakker uit de psychedelische trip. Zo gaat de band opnieuw als een schuimbekkende buldog tekeer. Ook hier worden het punkgehalte van The Crackups en het psychedelische van Tubelight perfect samengebald. “BEEP!” doet dan weer denken aan de vroege Pink Floyd, om maar een van de vele invloeden van de band te noemen. Bij “Loaded Gun” moeten we dan weer denken aan de geluidsexplosies van Spacemen 3.

De ongedwongenheid van de akoestisch lo-fi in slotnummer “Diamond Ring” is illustrerend voor de hele plaat. The Brotherhood Of Scary Hair And Homemade Religion is een van de meest spontane rockplaten van dit jaar. Double Veterans gaat niet grijsgedraaid worden op de radio of duizenden exemplaren van hun debuutalbum verkopen. Maar ze hebben na een jaar proefdraaien wel al de nummers en de attitude om blijvende sporen na te laten in het Belgische muzikale landschap. Dat de band sinds zijn eerste optreden een jaar geleden al bijna 50 (!) shows speelde, wil natuurlijk ook wat zeggen. Het is maar dat u het weet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × drie =