Tweede editie Scratch & Snuffest (31/10 + 1/11) oogt veelbelovend

We hebben u vorig jaar uitgebreid verteld over het prima Scratch & Snuffest, dat toen plaatsvond in… Nieuwpoort (ja, of all places). Voor de tweede editie blijft de organisatie aan de kust hangen, al wordt verschoven naar het iets centraler gelegen Oostende. Op de affiche: opnieuw een bonte mix voor rock-‘n-rollliefhebbers zonder oogkleppen.

Dat het festival zo ver uit het centrum van het land plaatsvindt heeft ongetwijfeld wel wat nadelen, vooral voor degene die uit het Oosten van het land komen (zij kunnen er dan weer een fijne weekenduitstap van maken), maar wie er in 2013 bij was, die werd wel getrakteerd op een festival dat muzikaal erg straf uitpakte en gretig kronkelde via stalen stonerrock (Karma To Burn), jazzpsychkraut (MannGold de Cobre), van de pot gerukte noiserock (Gruppo di Pawlowski), wereldpunk (The Ex), rammelende garage (Human Trash) en veel, veel meer. Variatie, begeestering en de verplaatsing meer dan waard.

Het doet dan ook deugd dat de organisatie opnieuw een affiche in elkaar gepuzzeld heeft die niet bepaald voorspelbaar is, maar getuigt van ballen, nieuwsgierigheid en vermoedelijk een goed oordeelsvermogen, want we voelen nu al aan dat er zwaar uitgehaald zal worden. Niet in het minst door kleppers als Caspar Brötzmann & T. Raumschmiere. Brötz Jr. staat al jaren aan het roer van een van de beste gitaarbands van Europa (de nieuwe Massaker zou er snel aankomen), dus het wordt uitkijken wat het geeft in combinatie met een techno-DJ die zich even sterk laat beïnvloeden door Napalm Death als door zijn collega’s.

Eveneens op die eerste dag: het merkwaardige Britse Mugstar, dat heavy psych brengt die zowel aanleunt bij de stonertraditie als bij de noise en shoegaze. Deze band zou wel eens wat hartjes kunnen gaan winnen. De rest van die eerste dag wordt aangevuld met Belgisch geweld: The Glücks, omschreven als een “garage fuzz trash punk twosome sexplosion” (goed genoeg voor ons), The Guru Guru (eerder dit jaar nog gepasseerd op enola) en Angels Die Hard.

Op dag twee wordt er nog een schep bovenop gedaan, met acht concerten. Opnieuw kan het alle kanten of misschien zelfs zonnestelsels uit stuiteren. Wat bvb. gedacht van het Italiaanse Lay Llamas, dat iets doet met spacey afro-kraut en kosmische synths? Uit Engeland: Henry Blacker: geen suffe singer-songwriter, maar een potig rocktrio dat no nonsense werkmanskabaal maakt. Ook uit die contreien, maar heel andere koek: het duo AK/DK, dat immens opzwepende en repetitieve dansmuziek maakt met synths en drums.

Die dag trekt men er ook weer de kaart van België, met een vertegenwoordiging om U tegen te zeggen: er is de garage-prog met delirische visuals van Monstera Deliciosa, de jonge, bejubelde (bij ons toch) band Double Veterans, het even nieuwe als ervaren Id!ots (met goed volk van o.m. Ugly Papas in de rangen), het geweldige surfwesternpornonoirorkest Condor Gruppe, dat na het afzeggen van vorig jaar een herkansing krijgt (en zo rond deze tijd zijn langspeeldebuut uitbrengt), en tenslotte het bombardement van Drums Are For Parades. En dan zijn er natuurlijk nog de DJ’s en hopelijk ook de geslaagde Scratchburgers van vorig jaar. Tel dat allemaal bij elkaar op en het volstaat voor een tweedaagse die u niet mag missen.

Meer info & tickets via de site. Voor degenen die van ver komen is er meteen ook een linkje naar een hotel in de buurt. Wildkamperen kan dan weer in de duinen. Zijn er nog duinen in Oostende?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 1 =