Hookworms:: Pearl Mystic

Verondersteld de eerste langspeler van het gelijknamige vijftal uit Leeds te bespreken voerden we, nieuwsgierig als we zijn, onlangs het woord “Hookworms” in ons immer trouwe online vertaalwoordenboek in. Dat vertelde ons dat die beestjes in het Nederlands als mijnwormen door het leven gaan en dat naar schatting 800 miljoen mensen er, via contact tussen huid en aarde waarin de larven leven, besmet mee zijn. Die kleine 1 miljard soortgenoten kampen met jeuk en huiduitslag, maar zijn ook beter gewapend tegen allerlei allergieën. Toch ook goed nieuws dus, alleen is het te hopen dat ze niet resistent zijn tegen Pearl Mystic, tot nu toe één van dé debuten van 2013.

Althans naar onze mening en dat blijft natuurlijk maar een idee . Hoewel, poneerde Dom Cobb (Leonardo DiCaprio’s personage in Christopher Nolans film Inception) niet dat een idee de taaiste parasiet is die er bestaat? Want eens het zich in het menselijke brein heeft genesteld en volgroeid is, blijft het voor een hele lange poos zitten. En de uitspraak “Hookworms zijn de shoegazing Lynyrd Skynyrd” van krautrockhistoricus Julian Cope is er één die al een tijdje door ons hoofd spookt. Voor ons geestesoog blijven immers beelden opdoemen van een depressieve Ronnie Van Zant die, voor een volgestouwd stadion, tijdens een doofmakende uitvoering van “Sweet Home Alabama” maar naar zijn schoenpunten blijft staren. Ze komen dus van ver, deze jongens uit Noord-Engeland.

Namelijk uit de plaatselijke hardcorescène waarin ze jarenlang zwoegden om als Pissed Jeans of Flipper te klinken. Of alleszins even staatsgevaarlijk, en bij gevaarlijke muziek hoort een agressieve groepsnaam zoals Purling Hiss. En een flinke portie paranoia, want uit vrees voor de googelende medemens die hun whereabouts wel eens zou kunnen achterhalen, wilden de bandleden slechts de initialen van hun naam prijsgeven.

Maar MB, EG, MJ, SS en JW stapten na een tijdje over op psychedelica, brachten op Sun Araws Sun Ark- label de EP S/T en met de drone-marchandeurs Kogumaza een split single uit, leverden een bijdrage tot Sonic Cathedrals (psych-platenmaatschappij) verzamelaar Psych For Sore Eyes en ontdekten Pure X’s Pleasure. Hookworms valt dus het best te omschrijven als een band die zweverige tunes over verlies en depressies met de panache van Black Flag op tape pleurt.

Onder de leuze “Eat pizza to make music to eat pizza to” zich het Spacemen 3-devies “Taking drugs to make music to take drugs to” eigen makend resulteert dat onder andere in de onheilspellend aanzwellende opener “Away/Towards”. Knipogend naar Loops “Black Sun” ontpopt dat nummer zich met een MC5-achtige “come on” pas na drie minuten tot een geweldige space trip naar planeet Thirteenth Floor Elevators. Meegesleurd door een tsunami van effecten genaamd Roland Space Echo belanden we bij “Form And Function”. Door zonder werkpunten het call-and-response-trucje van Velvet Underground toe te passen, orgels loops te laten ronken, koortjes catchy te laten meeschallen en in een louterende climax gitaren er op los te laten razen, schenkt Hookworms ons met dit nummer het hoogtepunt van de plaat én mogelijk een dronerockklassieker.

Met MJ’s galmende zanglijn, MB’s bolle basriff en SS’s gemeen wah-wah-ende prikkeldraadgitaar klinkt ”Preservation” ook als een klassiek Spacemen 3-nummer en hadden de interludia “I”, “II” en “III” misschien wel op die bands experimentele meesterwerk Dreamweapon gekund. En dat terwijl “Since We Had Changed” en “What We Talk About” met hun in reverb gedrenkte tamboerijnen en lome ritmes met wat geluk op eender welk Primal Scream of Velvets-album een basisstek hadden kunnen veroveren.

Hookworms’ eerste langspeler is dan ook als de Penrose-trap. Ook al denkt de luisteraar iets nieuws te horen, toch belandt hij telkens weer op dezelfde trede, namelijk te midden van een decennia lange traditie van psychedelica en dronerock. Maar dat die op Pearl Mystic fris en eigentijds klinkt, is volledig de verdienste van deze jonkies die deze genres met een drive en eigenzinnigheid spelen waarvan de meeste tijdsgenoten alleen maar kunnen dromen. Geweldige plaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − twee =