Rodriguez :: Searching For Sugar Man

Het heeft meer dan vier decennia geduurd, maar met de release van Searching For Sugar Man krijgt Rodriguez eindelijk de erkenning die hij verdient. Na ruim veertig jaar in de anonimiteit, openbaren de songs van deze singer-songwriter zich als een verborgen schat waar je lang naar op zoek bent geweest.

Als één film tijdens de recente Oscaruitreiking terecht met een beeldje ging lopen, dan was het Searching For Sugar Man van Malik Bendjelloul. Mocht u er om een of andere reden nog nooit van gehoord hebben, dan is dat geen klein beetje jammer, al heeft het natuurlijk wel als voordeel dat u nog een fantastische film te goed hebt.

Searching For Sugar Man is een prent over, mocht u écht van niks weten, Sixto Rodriguez. Als u werkelijk van niks weet, leest u overigens best niet verder dan deze paragraaf. Dat zit zo: Rodriguez, een singer-songwriter uit Detroit, bracht in 1970 Cold Fact en een jaar later Coming From Reality uit, twee platen die genadeloos flopten, waarna Rodriguez van de radar verdween. Tot, volgens de mythe, een toeriste een cassettebandje met zijn muziek mee terug neemt en zijn songs aanslaan in Zuid-Afrika, echter zonder dat iemand in de VS dat in de mot heeft. Het fascinerende verhaal dat daaruit voortvloeit, is te zien in de film.

Maar er is ook de muziek! En die krijgt dankzij de film eindelijk de aandacht die ze verdient. Meer zelfs, Rodriguez is vandaag zowaar een kleine hype, met uitverkochte zalen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. En dat dat geen klein beetje tijd werd. Het is immers compleet onbegrijpelijk dat de man zijn twee platen veertig jaar geleden aan de straatstenen niet kwijt raakte.

Voor wie hem toen gemist heeft – ook u daar, hipcat! – volgt nu eindelijk een herkansing. Een aangename eerste kennismaking is de soundtrack van Searching For Sugar Man, dat een selectie brengt uit de twee elpees van Rodriguez, aangevuld met drie nummers die opgenomen zijn voor een nooit verschenen derde plaat.

Het eerste dat bij beluistering van Searching For Sugar Man opvalt, is hoe tijdloos dit klinkt, alsof Rodriguez bij het schrijven van de nummers onbewust rekening heeft gehouden met een laattijdig bovendrijven van zijn nummers. Tel daar nog de neiging van hedendaagse singer-songwriters bij om, net zoals het gros van de muziekwereld, zich te focussen op het verleden, en je krijgt een album dat probleemloos in 2013 past.

Een song als “Crucify Your Mind” zal vermoedelijk over nog eens veertig jaar nog steeds niets verloren hebben van zijn magische glans – beeld u daarvoor overigens de ochtendzon op een zomerse dag in, gezien van op de trappen van uw favoriete front porch. “I Think Of You” is een eenvoudig liefdesliedje, eentje van het soort dat met strijkers en gitaargetokkel een zee van weemoed weet op te roepen, iets dat bijna een rode draad is doorheen de nummers van Rodriguez.

“I’ll Slip Away” begint bijvoorbeeld met de veelzeggende regel “And I’ll forget about the girl that said no”. “Cause” doet dan weer even denken aan het vroege getokkel van Leonard Cohen, alvorens de wanhoop pas echt toeslaat en we het verhaal krijgen van een ontslag op een zucht van Kerstmis. In “I Wonder” vraagt Rodriguez zich dan weer af met hoeveel jongens het meisje van zijn dromen het bed gedeeld heeft.

Treurnis alom lijkt het wel, maar de grote kracht van de muziek van Rodriguez is dat, ondanks alles, schoonheid voorop staat en de songs, hoe donker ook, een lichtheid bevatten die hen heel geschikt maakt als soundtrack bij excessieve verliefdheid in de lente, om maar een mogelijkheid aan te halen.
Aanschaffen deze plaat. En dan de andere twee. En gaan zien die film! Als het even kan, liefst nog vandaag.

Rodriguez (70 ondertussen) toert momenteel de wereld rond. Op 29 mei komt hij naar Amsterdam, op 4 en 5 juni is Parijs aan de beurt. Alle concerten zijn helaas uitverkocht. Hij staat ook op Primavera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 + dertien =