En daar is Sigur Rós alweer

Kveikur; zo zal die al even aangekondigde zevende plaat van Sigur Rós dus heten. Voor het eerst als trio opgenomen, zal die een “agressiever” geluid laten horen dan de slaapkamerambient van voorganger Valtari. Op 17 juni weten we hoe dat klinkt, een eerste nummer is met “Brennisteinn” nu al te vinden op YouTube.

De lange pauze die tussen Með suð I eyrum við spilum endalaust en Valtari werd ingelast, is ondertussen duidelijk verteerd; want net geen jaar na die laatste plaat zal Sigur Rós alweer een nieuw maaksel op de wereld loslaten. Dat wisten we al even, maar nu zijn er meer details vrijgegeven.

Dat dat Kveikur de eerste plaat is die de groep als trio heeft opgenomen, bijvoorbeeld, nu multi-instrumentalist Kjartan Sveinsson er definitief is uitgestapt. En dat de plaat zal verschijnen op het XL label, waar ook Radiohead en Beck eerder al onderdak vonden, nu hun contract met EMI is uitgediend. En vooral: dat we deze keer geen ambient moeten verwachten, maar een steviger, “agressiever” geluid. Dat viel al te horen op de recente concerten, zoals onlangs in Vorst Nationaal.

Als eerste waarschuwingsschot voor de boeg is er het nummer “Brennisteinn” — digitaal te koop als EP met extra nummers “Hryggjarsúla” en “Ofbirta” — waarvoor Andrew Huang een video heeft gemaakt:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 + 6 =