Sigur Rós :: Odin’s Raven Magic

Opgelet, Odin’s Raven Magic is geen standaard Sigur Rós-album, maar wel eentje dat het indrukwekkende repertoire van de IJslandse band in hun hoogdagen nog zinvol uitbreidt.

Odin’s Raven Magic is een symfonische bewerking van een oud-Noors gedicht dat wortelt in de traditie van de Edda. Deze Edda is een verzameling van poëtische verhalen uit de Noorse mythologie, waarvan de vroegste getuige de Codex Regius is uit de dertiende eeuw. Hrafnagaldr Óðins maakte lange tijd deel uit van deze canon die onze grootste bron is voor onze kennis van de noorse pantheon en haar ontstaansmythes, maar vanaf midden 19de eeuw werd de authenticiteit in vraag gesteld. Op linguïstische grond rezen twijfels omtrent de datering van het gedicht. Interessante stof voor linguïsten, maar hier doet het niet veel ter zake.

Het gedicht verhaalt van een banket met goden als Loki, Odin en Heimdall, dat verstoord wordt door duistere voortekens. Odin stuurt daarop boodschappers langs de wereldboom naar beneden om raad te vragen aan een vrouw die de kennis over het begin en einde van de wereld in pacht heeft. Als antwoord kan ze enkel tranen bieden. Hierop keren de boodschappers terug naar het feest.

Sigur Ros voerde Odin’s Raven Magic op in 2002, samen met muzikant Hilmar Örn Hilmarsson, zanger Steindór Andersen en componiste Maria Huld Markan Sigfúsdóttir. Alledrie zijn ze geen onbekenden. Zo verschijnen ze ook al in de credits van albums en dvd’s als (), Takk… of Heima. Sigur Rós in 2002 – tussen Ágætis Byrjun en () – was een band in bloedvorm. Laat het aan de IJslandse band over om de landschappen van het noorden via hun muziek voor uw geestesoog te laten ontrollen en er vormen zich spontaan beelden een Tolkienesk universum (dat overigens ook nauw aanleunde bij de Scandinavische verhalentraditie).

We krijgen deze ballade te horen (en te zien) zoals ze bedoeld was: niet om gelezen, maar om gezongen en beluisterd te worden. Sigur Rós plaatst zich in de traditie van de rondtrekkende rapsoden die in ruil voor een maaltijd en een bed een verhaal te berde brachten – met het verschil dat ze toen geen koor of instrumentatie ter beschikking hadden. Alles in epische poëzie vloeit als in het leven. Epen werden uit het hoofd gereciteerd en kleine mnemotechnische verschillen zorgden voor minimale verschuivingen in de tekst. Je kan deze opvoering met enig gevoel voor relativering een volgende aflevering in de evolutie noemen.

Omdat het in het IJslands is, doen de woorden hier voor de meeste mensen niet veel ter zake, maar het kietelt zozeer de verbeelding en fantasie dat wegdromen haast een verplichting is. Dit album golft op het tempo van verschillende hoofdstukken van een verhaal en dat is te danken aan een subtiel samengaan van de metrisch gezongen stanza’s, orkestrale strijkers en koorzangen. De klassieke “Prologus” trekt gaandeweg op als mist en vanaf het tweede nummer bezingt Steindor Andersen de lotgevallen op het godenmaal. De aardse verankering te midden van al deze goddelijke grandeur wordt verklankt in de stenen marimba die ook al figureerde in de dvd Heima en die we horen in de nummers “Dvergmál”, “Hvert Stefnir” en “Stendur æva”.

In deze laatste vooruitgeschoven single vloeit de wereld van de klassieke muziek smetteloos samen met een brug van glitchy elektronica en die typische Sigur Rós-belletjes die dwarrelen als elfenstof. Zonder meer een hoogtepunt, waarin de voetstappen van de boodschappers lichtvoetig weerklinken temidden van dreiging. De emotionele climax zit in “Hvert stefnir” en in “Dagrenning” met hun grote bombastische finales, zorgvuldig opgebouwd met koorzangen en aanzwellend slagwerk. In “Spár eða spakmál” weerklinken dezelfde verzen als in “Stendur æva” en wordt de cirkel zoetjesaan gesloten.

Ons ijskoud emotioneel inpakken zonder melig of melodramatisch te worden: Sigur Rós kon dat op hun hoogdagen en wat ze hier serveren is een filmisch album met grandeur. Je moet er je tijd voor nemen maar het leent zich uitstekend bij dit seizoen waarin we de jaarcyclus van de natuur tot een einde zien komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + 20 =