Low Vertical :: We Are Giants

Met We Are Giants heeft het eigenzinnige Leuvense label Zealrecords weer een juweeltje gereleased. De tweede plaat van het West-Vlaamse Low Vertical is het perfecte huwelijk tussen indie en elektronica.

Low Vertical werd in 2007 opgericht door Pieter Demeyer (bas, zang), Seppe Van Den Berghe (synthesizers) en Ward Dupan (gitaar, zang): drie ken die opgroeiden tussen de polders van Beernem. Niet alleen bands als The Notwist, Radiohead en The Postal Service waren inspiratiebronnen, maar ook de mistige landschappen van West-Vlaanderen. Het eerste werkje van de band, I Saw A Landscape Once, was dan ook vooral doordrenkt met melancholie en mysterie. Dat zorgde voor een fascinerende luisterervaring.

Die geheimzinnigheid is ook een rode draad door We Are Giants — enkel het zonnige en up-tempo uitstapje “Sun Sun” is een uitzondering. Wouter Vlaeminck is een producer die de band als geen ander aanvoelt en net als bij Tomàns Postrockhits Volume II, de plaat een loepzuiver geluid meegeeft. Wouters broer Lode, ook bekend van Tomàn en Raketkanon, is nu ook lid van Low Vertical. En dat is eraan te horen: net als de gitaarlaagjes zijn de drums in “Good Luck, Little Fellow” en afsluiter “Noa” mooi verweven met de zweverige elektronica. Ze zetten de prachtige nummers extra kracht bij. Wij zijn dan ook benieuwd wat dat live geeft.

In vergelijking met I Saw A Landscape Once is het aandeel van de elektronica in de muziek nog toegenomen. Low Vertical grossiert tegenwoordig in zweverige indietronica. In opener “We Are Giants” werken de op elkaar gestapelde computerlaagjes en ijle stemmetjes van Ward Dupan meteen hypnotiserend terwijl je door de digitale beat rustig met het hoofd mee knikt.

Maar “Sensei” en “Epic Slaughter”, onze hoogtepunten van de plaat, smaken nog eens dubbel zo goed. De drumbeat bonkt harder in de buik, het gitaarmelodietje geeft ons een warm gevoel en de gitaarlaagjes zwellen steeds meer aan, zoals de laaghangende mist boven een mystiek winters landschap. Met deze barre tijden in het achterhoofd was de release van We Are Giants dan ook ideaal getimed. Low Vertical is uw hoop in donkere dagen.

De band laat zich ook op We Are Giants muzikaal niet makkelijk in een hokje stoppen. “Toulouse-Lautrec” is een wonderbaarlijk mooi instrumentaal kunstje, het tweedelige “Spaceminivaders” is dan weer een psychedelische topper. Eigenlijk bewijzen alle negen nummers dat er in de band veel talent zit. Het is dan ook hoog tijd dat meer muziekliefhebbers — op voorwaarde dat ze het lef hebben om niet alles wat radiozenders draaien te slikken — Low Vertical ontdekken. Reuzen zullen de vier jongens wellicht nooit worden, maar ze maken wel veel te goede muziek om in de luwte van de Vlaamse alternatieve scene te blijven hangen.

Low Vertical speelt op vrijdag 8 maart met Tomàn in Cactus Club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 + 13 =