How To Dress Well :: Total Loss

82807302

Verlies laat zich zelden makkelijk onder woorden brengen en al helemaal niet op Total Loss, het tweede album van How To Dress Well. Met een poƫtische mix van r&b-beats en dito melodieƫn, gekristalliseerde stemmen en uiterst iele ambientgeluiden getuigt Total Loss dan ook constant van de onmacht om het onzegbare te verwoorden. Het resultaat is, net op de valreep besproken, ƩƩn van de meest aangrijpende platen van het jaar.

How To Dress Well is het eenmansproject van Tom Krell, in een ander leven ook doctoraatstudent filosofie. Een anus horribilis ligt aan de basis van Total Loss: zo liep een relatie ten einde en stierven zowel zijn beste vriend als zijn oom. Het verklaart meteen de intensiteit (en titel) van Total Loss. Dit is al zijn tweede volledige album (niet rekening houdend met een hele rits online verschenen EPā€™s) en hoe mooi het debuut Love Remains ook was, Total Loss klinkt coherenter en minder hermetisch.

Zoveel blijkt al uit het meeslepende openingsnummer ā€œWhen I Was In Troubleā€ waarvan de cruciale woorden ā€œYou were there for me when I was in troubleā€ als een mantra helder worden gezongen. Dat woorden en zinnen vaker dan niet verstaanbaar zijn, maakt dat Total Loss stukken toegankelijker is dan het grotendeels uit woordenloze samples bestaande Love Remains. De desolate ambientaankleding klinkt echter nog steeds als verlaten grootsteden om drie uur ’s nachts. Het lied citeert de Disintegration Loops van Basinski (een ambientmeesterwerk) dat langzaam kapotgaande muziekopnames vastlegde. Op zijn eigen manier registreert Total Loss herinneringen als afbrokkelende tapes die samen met ons aan de tijd ten onder gaan.

ā€œRunning Backā€ en ā€œ& It Was Uā€ (een catchy, verknipt lied dat Michael Jackson domweg vergat te schrijven) lopen met versnelde vingerknips in elkaar over, ā€œTalking To Youā€ is een echo van het instrumentale (of liever woordenloze) ā€œWorld I need You, Won’t Be Without You (Proem)ā€ en mantra’s als het eerder geciteerde ā€œYou were there for me when I was in troubleā€ duiken doorheen het album op. Dit alles zorgt niet alleen voor coherentie, je krijgt ook de indruk dat je naar een herinnering in wording luistert, een herinnering die associeert op basis van melodieĆ«n, die zichzelf maakt, misleidt en vergeet.

Ook al is dit album doordrongen van zijn eigen sterfelijkheid (niets is zeker: beats vallen weg en zwellen aan, echo’s ruisen in de verte, teksten maken gedachtesprongen), toch gaat Krell op Total Loss op zoek naar datgene wat veel voor hem betekent. Nergens doet hij dat beter dan op het dynamische, bruusk invallende ā€œSet It Rightā€ waarin hij met trillende stem al de personen opnoemt waarvan hij houdt: ā€œGrandad I miss you/Jamie I miss you/Mom I miss you/And dad I miss you too/Andrew I miss youā€. Het lied verwoordt het onmogelijke: het verlangen om niemand te vergeten, om een brug te bouwen tussen hemzelf en zij die verdwenen zijn.

Op ā€œSet It Rightā€ volgt afsluiter ā€œOcean Floor For Everythingā€, een door ijle stemmen en vederzachte synthesizers gedragen lied waarvan de tekst als zonlicht door water schemert met zinnen als ā€œBut we never really plan for the worst of things do we?/And then something like this happens/For the sake of me?ā€ en het als onder water uitgesproken ā€œThereā€™s an ocean floor for everything: for me, the sun, and he, goneā€. Net zoals in het bittere ā€œCold Nitesā€ valt het nummer halverwege stil. Er volgt een handklap waarna een stevig pendulumritme en dezelfde kwetsbare piano van het begin uitgeleide doen; een uit samples bestaand falsetkoor klatert als een fluorescerende waterval de onpeilbare diepte in. Het einde van het album omvat in al zijn tragische schoonheid een doorleefde aanvaarding van alles wat woorden niet kĆŗnnen omvatten.

Zo bezingt How To Dress Well een heel album lang de faalbaarheid van onze ervaringen en herinneringen. Duidelijk gezongen stukjes wisselen elkaar af met woordeloze stemsamples, hooggestemde koortjes duiken op en vallen weg. Wat soms helder is, wat je bijna denkt te begrijpen, wordt tien seconden later weer een troebele echo. Total Loss is Ć©Ć©n van de mooiste albums van het afgelopen jaar net door een absolute overgave aan zijn eigen kwetsbaarheid, aan de sterfelijkheid in zichzelf en de overweldigende wereld rondom.

9
Release:
2012
http://howtodresswell.com/
Weird World

verwant

How To Dress Well :: 11 november 2016, Botanique

Als Tom Krell zijn muzikale keuzes rechtvaardigt door te...

How To Dress Well :: ā€˜ā€˜Ik wou de oorspronkelijke speelsheid bewarenā€™ā€™

Tom Krell van How To Dress Well staat tegenwoordig...

How To Dress Well :: Care

Op zijn vierde langspeler zorgt How To Dress Well...

How To Dress Well :: ā€œWhat Is This Heart?ā€

Wat is dit voor slappe r&b-shit?Dat was onze nogal...

LES NUITS: Mesparrow + How To Dress Well :: 4 mei 2013, Botanique

"I'm cool with being the sad guy, but I...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in