How To Dress Well :: “What Is This Heart?”

Wat is dit voor slappe r&b-shit?Dat was onze nogal ongenuanceerde reactie bij de eerste beluistering. Ettelijke luisterbeurten verder krijgen we nog steeds kop noch staart aan de nieuwe How To Dress Well. In tegenstelling tot de grotendeels ingetogen voorganger uit 2012 Total Loss, het meeslepende verslag van een depressie, krijgen we op “What Is This Heart?” de vele muzikale facetten van Tom Krell te horen, van Prince en r&b tot schaamteloze Beyoncé-pop. En dat is wennen.

Opener “2 Years On (Shame Dream)” begint met een loepzuivere gitaar en Tom Krells stem die helder en zonder effecten door de boxen galmt. Zoals ook al uit de hoes blijkt, kijk je de man hier recht in de ogen. De tekst beschrijft een familiedrama en vergelijkt het niet-bestaan van God (Tom Krell is in zijn andere leven PhD-student filosofie) met de realiteit van het gebroken hart van zijn moeder. Het is een pakkend nummer, maar dat heeft meer te maken met het poedelnaakte arrangement en Krells prachtige zanglijn dan met de ietwat groteske tekst.

Hetzelfde geldt ook voor “A Power”, een mantra voor atheïsten die er zelfs niet in slagen om in zichzelf te geloven. Het zijn interessante ideeën, maar misschien moet Krell als tekstschrijver nog wat boterhammen eten voordat hij ze in zijn muziek kan verwerken zonder pretentieus of pathetisch te klinken.

De grootste verdienste van “What Is This Heart?” is de veelgelaagde productie. We zijn nu tien luisterbeurten ver en blijven details, stemmen, arrangementen en verdoken melodieën ontdekken die ons nu eens aan Kanye West, dan weer aan Burial doen denken. Dankzij Tom Krell blijft het echter altijd als How To Dress Well klinken, zoals op “What You Wanted”, een urgente, van spijt doordrongen track over alles wat je achteraf had kunnen zeggen maar niet deed. Meezingbare pijn.

Het is pas wanneer Krell voluit de r&b-kaart trekt dat hij de pedalen wat kwijtraakt. “Words I Don’t Remember” heeft een geniale productie (die falsetstemmen op de achtergrond), maar de strofes blijven hopeloos op zoek naar een memorabel refrein en zijn teveel R. Kelly en Justin Timberlake om goed te zijn. Helemaal onderuit gaat Krell in het al te gladde “My Very Best Friend” (meligheid ten top) en ook al is “Precious Love” een geniaal in verstoorde handklapjes en ambient-strijkers verdoken popnummer dat Beyoncé domweg was vergeten te schrijven, toch weten we nog altijd niet wat het precies op deze plaat doet.

“What Is This Heart?” is op zijn best als het etherisch wordt: op tracks als “Face Again” (een gevecht met een demon met als conclusie “I don’t even know what’s best for me”), “Pour Cyril” of het prachtige, tragische “See You Fall”. Het zijn stuk voor stuk existentiële nummers gekoppeld aan uitgekiende arrangementen die, in tegenstelling tot het wat meer statische Total Loss, transformeren, aanzwellen en weer wegsterven, zodat je als luisteraar echt meegezogen wordt in de muziek.

Tom Krell probeert de grenzen van de indie af te tasten door steeds toegankelijkere muziek te maken zonder de eigenzinnige productie van zijn eerste twee platen kwijt te raken. Met “What Is This Heart?” maakte hij een schizofrene plaat die meer vragen oproept dan beantwoordt, één waaraan we bij elke nieuwe luisterbeurt steeds minder een touw vast kunnen knopen. Aan de productie zal het niet gelegen hebben: die is kristalhelder en etherisch waar nodig. Dit is How To Dress Well in HD. De laat-ons-zoveel-mogelijk-effecten-in-een-song-proppen-aanpak vuurt dan wel alle richtingen uit, maar weet jammer genoeg niet altijd het hart te raken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 − 4 =