Maya’s Moving Castle :: Maya’s Moving Castle

Na de finale van Humo’s Rock Rally in 2010 werd het weer stil rond Maya’s Moving Castle. Ann-Sophie Claeys had voor het debuutalbum immers een meer elektronische feel in haar hoofd, en die sprong vroeg wat tijd.

Verwacht niet wat u zag in die Rock Rally van toen. De nieuwe aanpak is wat ons betreft duizend keer interessanter dan het schreeuwerige rocknummer “Feed Me” dat uit die wedstrijdperiode dateert, en dit album misschien net daarom nog gehaald heeft, maar er eigenlijk op verbleekt. Op enkele bloedmooie akoestische nummers zoals “Pelléas & Mélisande” en “Alas My Love” — die bijna archaïsch aanvoelen — na, is het een elektronisch album geworden. Wat die nummers wel bindt aan de rest, is Claeys’ voorliefde voor romantische sages, en haar dromerige stemgeluid.

De wispelturigheid om een nummer nu eens in een modern zwartleren jasje en dan weer in een dromerige kanten jurk te steken, drukt een heel eigen stempel op dit album. Deze keuze voor variatie toont hoeveel kanten Maya’s Moving Castle uit kan zweven, onafhankelijk als een kat en wars van betonnen fundamenten. Niet kiezen voor mengvormen tussen akoestische, bijna-klassieke muziek en dance, maar ze broederlijk naast elkaar op een album zetten, is een eigenzinnige en geslaagde keuze.

In dit album vol beats, drive, synths, mooie melodieën, melancholie en katachtigheid, vinden zowel liefhebbers van Björk, Roísin Murphy, SX, klassiek, Keltische muziek, als electro in de stijl van Villa en rijzende feniks Raveyards (niet toevallig ook, want François De Meyer heeft meegeholpen aan de beats) en dromerige folk hun gading.

In essentie is Maya’s Moving Castle een soloproject van celliste en zangeres Ann- Sophie Claeys. En ze stuurt het de goede kant op. In deze kersverse bezetting vertrouwt ze haar geesteskind toe aan Nele De Gussem (stem, gitaar), Stijn Vanmarsenille (bas, synths) en Simon Segers (drums). Dat een akoestisch pareltje als “Pelléas & Mélisande” door deze ‘eenheid in wording’ live niet minder dan uitmuntend wordt neergezet, kan iedereen al zien via ABtv op Youtube (aanrader). We branden van nieuwsgierigheid of de elektronische nummers live ook van het podium zullen spatten, maar eigenlijk verwachten we niets minder.

Maya’s Moving Castle speelt op 27 november in AB in Brussel en op 28 november in Charlatan in Gent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 3 =