Wilson, Duval, Pécau & Blanchard :: UUR U: 5. Wie heeft de president vermoord?

De ‘uchronische’ stripreeks UUR U (JOUR J in Frankrijk), gaat voor z’n vijfde deel terug naar de jaren 70, net als in het eerste deel. De ondertitel Wie heeft de president vermoord?, samen met de coverfoto, drijft ons in de richting van president Kennedy. Maar niets is minder waar.

Het jaar is 1973 en Nixon, die in dit verhaal Kennedy versloeg in de verkiezingen van 1960, gaat na een grondwetsaanpassing voor een vierde ambtstermijn. Een truc die in Watchmen ook al gebezigd werd. Dit zorgt ervoor dat het land steeds meer vervalt in een autoritaire macht, waar de democratie ver te zoeken is. In het buitenland sleept de Vietnamoorlog aan. Ondanks het verhogen van de militaire interventies tegen het noorden en het inzetten van Hell’s Angels, die zichzelf aangeboden hebben als ‘brigade van de Hel’ en er serieus hun gangen gaan. Dit alles leidt tot een afschuwelijk conflict dat lijkt vast te lopen.

Chris French is zo’n Hell’s Angel in het oorlogsgebied van Vietnam. Hij dankt zijn bijnaam aan z’n vader, een geboren Elzasser die in de Tweede Wereldoorlog in een SS-uniform streed en zelfs goede contacten onderhield met de Führer. Op het einde van de oorlog emigreerde het gezin naar de Verenigde Staten. French groeit op als een echte rebel en sluit zich al gauw aan bij de Hell’s Angels. Daarmee zet hij de boel danig op stelten om uiteindelijk mee te verschepen naar Vietnam. Omdat French een officier heeft vermoord die hem onbekwaam leek, zit hij nu in de gevangenis zonder uitzicht op eventuele vrijlating. Toch krijgt hij plots, na drie jaar, een kans om vrij te komen. Een agent van Kissinger heeft hiervoor gezorgd en verwacht er een kleine wederdienst voor. De president is van plan om de grens tussen China en Noord-Vietnam nucleair te steriliseren om het aanslepende conflict te kunnen beëindigen. Kissinger wil dit echter voorkomen en besluit French in te zetten om de president te vermoorden als hij z’n intrede doet in Dallas.

Scenarist Pécau slaagt er meestal in om z’n verhalen zo ingewikkeld te maken dat het een onontwarbare knoop wordt. In dit deel van UUR U slaagt hij er in om de flashbacks en flashforwards tot een zinnig geheel te brengen. Ook het spel met waargebeurde feiten en personages die hun authenticiteit behouden (zoals Kissinger die voor de bemiddeling gaat met zijn buitenlands beleid) maken het geheel heel wat geloofwaardiger. Het werken met een trio scenaristen (Pécau, Duval en Blanchard) werpt deze keer duidelijk z’n vruchten af .Het is weer een slim uitgangspunt om het Kennedyverhaal en dit verhaal een zekere symmetrie mee te geven. Alles speelt zich af op dezelfde plaats en met dezelfde complottheorie. Daarnaast zien we heel wat parallellen tussen de Vietnamoorlog en hedendaagse conflicten, alsook de schrik voor de toenemende economische macht van China.

Tekentechnisch hebben we zeker niet te klagen. Colin Wilson zorgt voor een realistische lijnvoering met voldoende volume. De kadrering, de dieptewerking en de verschillende gedetailleerde lagen zorgen voor een mooi evenwicht. Grote Kunst die er voor zorgt dat het lezen een zeer aangenaam spektakel wordt, zeker voor een groot publiek. Dit alles wordt ideaal afgewerkt door kleurenexpert Jean-Paul Fernandez. Misschien om naar uit te kijken: Wilson heeft intussen toegezegd om deel 10 ook voor z’n rekening te nemen. De reeks zal dus zeker nog een tijdje meegaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − vijftien =