Van de Pol :: Scherpschutters

Een betere titel voor deze strip was onmogelijk te verzinnen. Raak schieten is immers wat Scherpschutters van Michiel Van de Pol doet. In zijn nieuwste strip zet Van de Pol weer enkele grote stappen voorwaarts.

Michiel Van de Pol was tot voor enkele jaren een beetje een curiosum in de Nederlandse stripwereld. Zijn cartoons waren zonder uitzondering spitsvondig en boden een relativerende inkijk in Van de Pols persoonlijke leven. Toch verhinderde zijn onbeholpen tekenstijl dat hij echt kon doorbreken. Hij zette echter toch door en bleef op Cartoondiarree.nl dagelijks zijn strips publiceren. Met de publicatie van Michieltjes Jongenshart in 2006 verscheen voor het eerst een graphic novel van zijn hand. Tegelijk bleef zijn tekenstijl evolueren naar op zich weinig esthetisch, maar aangenaam leesbaar. In Michieltjes Jongenshart vulde hij die compromisloze tekeningen en het verfrissende gevoel voor relativering voor het eerst aan met een lang verhaal. Zijn (deels) autobiografische vertellingen over de jonge Michiel die de lusten en de lasten van de liefde leert kennen, waren van een andere orde dan zijn verdienstelijke cartoons. Hij slaagde er in om autobiografische anekdotes een universele laag mee te geven, waardoor zijn verhaal verder ging dan het vertellen over pijnlijke momenten uit zijn eigen puberteit. Ook in Terug naar Johan en het nieuwe Scherpschutters slaagt hij daar met verve in.

Scherpschutters is het verhaal van Michiel en zijn vader. Vader Van de Pol heeft een hartkwaal en de toenemende problemen die hij daarmee kreeg, hebben een grote invloed gehad op zijn relatie met zijn familie. In Scherpschutters schotelt Michiel Van de Pol een complex beeld voor van een vader-zoonrelatie, en opnieuw slaagt hij er in om heel wat universeels te vertellen, dat een breed publiek van vaders en zoons zeker kan aanspreken. Het aan- en afstoten dat Michiel en zijn vader doorheen Michiels jeugd meemaken, gaat samen met de ups en downs in de levens van beide figuren. Al snel leven we als lezer volledig mee met de beide scherpschutters uit de titel. De manier waarop de titel vervlochten is met het hele verhaal, is bovendien al bijzonder sterk en typerend voor de kwaliteit van het hele album.

In 2011 ontving Michiel Van de Pol voor Terug naar Johan al de Willy Vandersteenprijs, een van de belangrijkste stripprijzen in ons taalgebied. Het leek een definitieve (en overigens veel te late) aanvaarding van de sympathieke underdog Van de Pol als volwaardig stripauteur. Met Scherpschutters toont hij opnieuw aan dat zijn strips tot het beste horen van wat er vandaag in Nederland aan beeldverhalen wordt gemaakt. Scherpschutters is zonder twijfel het beste werk van Michiel Van de Pol. Gezien de opzienbarende evolutie die hij blijft doormaken doorheen zijn werk, reserveren wij nu al een plaatsje in onze boekenkast voor ’s mans volgende album.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven − 1 =