Geronimo Stilton :: Fantasia I

Na het succes van In de Ban van de Ring en de Harry Potter-luisterboeken is meesterverteller Jan Meng nu ook uitverkoren voor Geronimo Stilton. Meng vertaalt de rijk vormgegeven kinderboeken naar een minstens zo rijke luisterervaring. Een mooie introductie in het luisterboek.

{image}

Wie kent Geronimo Stilton nog niet? De uitgever van de krant van Muizeneiland, die ongewild in tal van avonturen verzeild raakt? De afgelopen tien jaar heeft deze grappige, bange muis al vele kinderharten veroverd. En eindelijk komen ook de luisterboeken uit.

Fantasia I begint met een rampzalige dag. De stroom valt uit en Geronimo gaat op zolder op zoek naar kaarsen. Daar vindt hij een geheimzinnig muziekdoosje van kristal, ingelegd met edelstenen. De rozengeur en de melodie hypnotiseren hem. Een gouden trap verschijnt en Geronimo klimt omhoog, op weg naar het sprookjesachtige Fantasia. Daar moet hij de fee redden, samen met Prulletje Prulschrijver, die hem uitlacht met zijn pukkel…

Heksen, zeemeerminnen, draken, aardmannen en reuzen, allemaal passeren ze de revue. Net als bij Tolkien is het hoofdverhaal een avontuurlijke queeste, doorspekt met bekende en minder bekende mythes en sprookjes, waarvan een deel anders afloopt dan men verwacht. Vergeleken met In de Ban van de Ring is dit een erg simpel verhaal, over angst, moed, oorlog en vrede, licht en duister, goed en kwaad, maar vooral over vriendschap.

Meestervoorlezer Jan Meng voorziet elk personage van een bijzonder stemgeluid. Wie dacht dat na J.R.R. Tolkien, J.K. Rowling en Roald Dahl Mengs stemmenvoorraad uitgeput was, gelooft zijn oren niet. De brullende prozapad Prulletje heeft, met zijn rollende r die van achter uit zijn keel klinkt, een uniek stemgeluid. Feeën lijken met Mengs stem des te zoeter, heksen des te gemener, bessen des te lekkerder. Je proeft de zoetigheid bijna smelten op je tong. Luisteraar en verhaal worden één.

Bij de cd’s zit een prentenboekje met leuke weetjes en kras- en ruikpagina’s. De kleurrijke prenten geven de lezer meer inzicht in het rijk Fantasia. Bij het binnengaan van elke rijkspoort kan je ruiken wat voor geur daar hing, vies of lekker, variërend van rozengeur tot zweetvoeten. Ook krijgt de lezer een woordje uitleg over de steensoorten van elk rijk, de bewoners, geheim schrift en de etymologie van enkele namen. Of je nu liever kijkt, leest of luistert, je verveelt je geen moment. Gesproken woord en drukwerk vormen een complementair geheel, ideaal om kinderen aan te zetten tot lezen.

Hoe goed je als ouder ook voorleest, Jan Meng evenaren blijft een utopie. Sinds zijn debuut met De reuzenkrokodil van Roald Dahl mag Meng zich de meester van het fantasy-genre noemen. Grote verwondering klinkt door in zijn stem, als hij over het mooiste speelgoed, heerlijk fruit en magische sprookjeslanden vertelt. Dat hij het kind in zichzelf blijft bewaren, werkt bij volwassen luisteraars erg aanstekelijk.

Meng legt beslist emotie in zijn stem met trillerig gestotter, hard gesnik, uitbundig geschater of een verlegen glimlach. Onnavolgbaar huiveringwekkend komen ingemene, hongerige krengen tot leven met eng gelach, snerpend gelispel, treiterig gezang, schor gebrom of dreigend gebrul. Ondanks schitterende acteerprestaties miste Meng al twee keer de prijs van het beste luisterboek op een haar na. Laten we duimen dat hij met Fantasia I de jury nu eindelijk eens overtuigt. Zelfs geuren en kleuren kan hij in klankbeelden verpakken. Nog nooit een luisterboek gehoord? Laat je dan door Fantasia I betoveren! Van de meeste cd’s krijg je als ouder hoofdpijn in de auto, maar met Meng begint de vakantie al meteen.

http://www.rubinstein.nl/

recent

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in