Jorikus Magnus 1 :: Het verdrag (Criva & Verhast)

Vlaanderen is weer twee nieuwe, onbekende auteurs rijker. Ze verrassen met dit eerste deel van een trilogie. Jorikus Magnus zet de lezer op het verkeerde been en biedt terloops een hoofdpersonage dat intrigeert.

Jorikus Magnus is de creatie van twee jonge Vlamingen. Tekenaar Criva (pseudoniem van Chris Van Brussel) en scenarist Verhast (pseudoniem van Stijn Verhaeghe) debuteerden eerder met het album De Eilander, dat bij de kleine Brugse uitgeverij Bonte verscheen. Hun werk viel meteen op en met Jorikus Magnus maken ze nu het eerste deel van een ambitieuze trilogie. Zowel op het vlak van tekeningen als van verhaal is dit album van een internationale klasse. Het gros van de Franse fantasy-strips durft nergens creatief om te springen met de clichés van het genre. Jorikus Magnus doet dat wel en zorgt er zo mee voor dat dit album uit het enorme aanbod springt.

In de reeks wordt het levensverhaal opgetekend van ene koning Jorik. De scribent van dienst is meteen ook de verteller van het verhaal. Net in het verschil tussen de verheerlijkende woorden en de gruwelijke beelden zit de charme en de kracht van dit beeldverhaal. Aan het begin van het album verwacht je niet veel meer dan een heroïsch relaas over de goede koning die vecht tegen alle kwade krachten die hem zijn soevereiniteit niet gunnen. Jorik blijkt echter geenszins een heldhaftig figuur, maar een sluwe intrigant die god noch gebod kent. Met een weinig aimabele hoofdfiguur als Jorik krijgt het verhaal een heel andere wending en verlaten de auteurs op een heel verfrissende manier de platgetreden paden van de fantasy.

In harde kaft verscheen dit album al begin augustus. Nu kan een ruimer publiek ervan genieten. De auteurs gaven elders al aan dat zij met Jorikus Magnus heel expliciet een kanttekening willen plaatsen bij het onvoorwaardelijke geloof in de geschiedschrijving. De Vita Karoli Magni van Einhard dient dan ook heel expliciet als vertrekpunt voor Verhasts scenario. Hoewel de focus blijft liggen op een boeiend avontuur, verbergen de auteurs in deze strip tal van historische verwijzingen. Het toont eens te meer de grote ambitie die de auteurs met deze reeks hebben.

Veel aandacht gaat uit naar de teksten in deze strip, waardoor het album bij momenten traag leest. Het is geen voortdenderend fantasyverhaal met wilde achtervolgingen en talloze ontploffingen. Toch zijn we heel erg onder de indruk van Het Verdrag. Criva en Verhast doen heel erg mooie dingen met een uitgeleefd genre, wat alleen maar aangemoedigd kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × een =