Bart Proost :: Caspar David Friedrich. De schilder van de stilte

Bekijk Berichten
Is Bart Proost een hidden gem van de Vlaamse stripwereld? Met 'Caspar David Friedrich' doet hij een mooie inspanning om die vraag bevestigend te beantwoorden. Het is een biografie van een romantisch schilder die vooral geen biografie wil zijn.

Is Bart Proost een hidden gem van de Vlaamse stripwereld? Met Caspar David Friedrich doet hij een mooie inspanning om die vraag bevestigend te beantwoorden. Het is een biografie van een romantisch schilder die vooral geen biografie wil zijn.

Wie in dit stripalbum een biografie verwacht van een van de grootste romantische schilders, is er dus snel aan voor de moeite. Bart Proost geeft het in de inleiding tot zijn nieuwe album al mee. Het verdiepte zich tijdens een persoonlijke moeilijke periode uit een soort noodzaak in het werk van Friedrich. De verstilde landschappen gaven Proost de kans tot verdieping en hij begon deze zelf te tekenen. Doorheen het album vormen die eigen versies van het werk van Friedrich letterlijk en figuurlijk de achtergrond. Proost combineert de in potlood getekende landschappen met de hem typerende menselijke personages in dikkere lijnen, en tussen de hoofdstukken dagboekfragmenten in prozavorm. Voor deze teksten kon Proost rekenen op Verhast (pseudoniem van Gentenaar Stijn Verhaeghe).

Het resultaat is een heel atypisch opgebouwd stripverhaal, dat eerder als een soort logboek leest met lossere beschouwingen van Caspar Friedrich. Met Caspar David Friedrich maakt Bart Proost de overstap naar uitgeverij Daedalus, nadat hij al sinds het begin van de jaren 2000 verspreid werk maakte voor allerlei tentoonstellingen en ook een theatertournee van Gorki in 2009 en 2010.

In 2009 verscheen bij de vzw Brabant Strip een eerste album over Alexander De Grote. Sindsdien verschenen er verschillende albums over deze figuur, meestal bij uitgeverij Strips2Go. Voor Alexander De Grote werkt Proost samen met Barcas voor het scenario. Naast Alexander De Grote publiceerde hij in 2015 nog een eigen interpretatie van de literaire klassieker Alleen op de Wereld van Hector Malot. In 2019 resulteerde een eerste samenwerking met Verhast en inkleurder Criva in het album Kaspar Hauser. Voor deze laatste albums vond Proost onderdak bij Saga Uitgaven.

Door het publiceren bij kleine uitgeverijen met een beperkte distributie, bleef de bekendheid van Proost tot voor kort beperkt tot de kringen van de verwoede stripliefhebbers die de auteur konden ontmoeten op festivals, en ook steeds vaker online. Met zijn albums voor Saga en nu zeker ook bij Daedalus, gaat de deur voor Bart Proost wat breder open. Voor Daedalus is Caspar David Friedrich overigens een primeur, want nooit eerder brachten zij een origineel Nederlandstalig werk uit.

Caspar David Friedrich is een intrigerend stripalbum dat wellicht geen spek is voor ieders bek. De eigenzinnige combinatie van tekst en beeld en de atypische vorm voor een stripverhaal, maken van deze strip geen verhalend album. Met de inleiding door Bart Proost wordt het duidelijk dat dit een erg persoonlijk project voor hem is, veeleer dan een project met biografische ambities over de romantische schilder. Hopelijk krijgt ook het andere werk van Proost dankzij dit album een wat betere verspreiding en promotie, zodat hij zijn plek tussen al die andere verdienstelijke Vlaamse striptekenaars ten volle kan opnemen.

8
Bart Proost
Bart Proost,Verhast

recent

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

aanraders

Mark Schaevers :: De levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Jorikus Magnus 1 :: Het verdrag (Criva & Verhast)

Vlaanderen is weer twee nieuwe, onbekende auteurs rijker....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in