Lou Reed en Metallica geven Lulu een tracklisting

De merkwaardige samenwerking tussen Lou Reed en Metallica neemt meer en meer concrete vorm aan. De voor de gelegenheid vijfkoppige band gaf de tracklisting van hun gezamenlijke geesteskind Lulu vrij. Wij kunnen alvast niet wachten tot 31 oktober.

Het idee voor de samenwerking kwam er in Madison Square Garden in 2009, toen Metallica samen met Lou Reed optrad ter ere van het 25-jarige jubileum van de Rock and Roll Hall of Fame. Daar speelden ze onder andere “Sweet Jane” van the Velvet Underground. Blijkbaar zijn er op dat podium en in die backstage vonken overgeslagen tussen het viertal en Reed die door geen stortbad meer zijn weg te spoelen. Metallica, bekend om hun minutieus gesleutel aan platen, waar ze vaak enkele jaren tijd voor nemen, duwde als het ware aan één stuk door voor deze samenwerking met Reed, waardoor Lulu al na enkele maanden studio-kamperen geboren werd. Enthousiast? Een beetje.

De inspiratie voor Lulu komt van de toneelstukken van de Duitse expressionistische schrijver Frank Wedekind. Deze stukken gaan over een misbruikte danseres en staan beter bekend onder de naam “de Lulu toneelstukken”. “We had to bring ‘Lulu’ to life in a sophisticated way, using rock,” aldus Reed. Hetfield en Hammett gaven trouwens toe dat ze bijzonder geëmotioneerd waren toen Reed de eerste keer voor hen zong op repetitie. Tijdens de opnames van het laatste nummer op de plaat, “Junior Dad”, liepen de emoties bij Hetfield maar vooral bij Hammett, die net zijn vader verloren had, zo hoog op dat ze er even tussenuit moesten.

Het is wachten tot 31 oktober tot we een auditief oordeel kunnen vellen over deze nu al unieke samenwerking, maar Loureedmetallica maakt ons nu al warm met een preview van “The View” op hun website
. De plaat zal in totaal 10 nummers bevatten, maar dat is slechts een cijfer; “Cheat With Me” en “Dragon” zullen immers minstens 11 minuten duren, “Junior Dad”, het laatste nummer op de plaat, zelfs een gemiddeld reclameblok, zo’n 19 minuten.

Die collaboratieve webstek van Reed en Metallica is zeker eentje om bij de bladwijzers te plaatsen, want ze kondigen aan dat ze de site samen met de fans beetje bij beetje zullen opbouwen. De met bloed geschreven titels zijn alvast veelbelovend.

  1. Brandenburg Gate
  2. The View
  3. Pumping Blood
  4. Mistress Dread
  5. Iced Honey
  6. Cheat On Me
  7. Frustration
  8. Little Dog
  9. Dragon
  10. Junior Dad

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − een =