Beth Ditto :: EP

"I’d rather do it with Madonna, she’s what a woman is supposed to be", biechtte de rockgroep The Androids enkele jaren geleden op. Eenzelfde fascinatie bracht Beth Ditto ertoe om haar groep Gossip even te verlaten om een eerste solo-EP in te blikken. De vele knipogen in de clip van haar eerste single "I Wrote The Book" zijn hierbij lang niet de enige referenties aan de Queen of Pop.

"Als je nog een klein meisje bent, dan zie je pop als iets dat je leven kan redden", liet Beth Ditto ooit optekenen in het Franse blad Les Inrockuptibles. Na jarenlang succes met haar brutale punkfunk-ensemble Gossip keert Ditto nu terug naar die zorgeloze kindertijd. De speelse synthesizers en de koele houseklanken van deze EP herinneren aan de spontane popmuziek waar ze in de jaren tachtig als kind aan blootgesteld werd. "Good Night Good Morning", het tweede nummer op deze — slechts vier tracks tellende — EP, is een valse trage eightieskraker, een slepende song vol weemoed waarbij ons zelf het woord "sensueel" te binnenschoot, een adjectief dat we voorheen niet meteen met de volslanke diva associeerden.

Net zoals dat bij Ray Of Light en Music, de laatste echt goede albums van Madonna, het geval was, is deze EP evenzeer het werk van de producer als van de zangeres. Waar Madge in zee ging met William Orbit en Mirwais, wist Ditto het hippe Simian Mobile Disco voor haar kar te spannen, een productietandem waar ze al eerder mee samenwerkte voor hun tweede album Temporary Pleasure. De heren kiezen voor een strak geregisseerde, efficiënte productie in dienst van Ditto’s machtige stemgeluid, waarop de zangeres laat horen dat ze tot zoveel meer in staat is dan het doorsnee popmeisje (gruwelterm!). Simian Mobile Disco’s aanpak schippert tussen heden en verleden, zo laat het duo de geest van Adamski’s "Killer" dwalen doorheen "Open Heart Surgery".

De kritiek van verstokte Gossipfans zal luiden dat deze EP nergens ontploft, zoals "Standing In The Way Of Control" of "Heavy Cross" dat wel doen. Terecht, en wellicht zal Ditto die nummers dan ook nodig hebben om de festivalweides, waar ze binnenkort solo zal aantreden, helemaal in te pakken. De dreiging is hier echter constanter, zonder te pieken. Het oncontroleerbare, het punkelement uit Gossips punk-funk heeft ingeboet voor een toename van het aspect fun. De brute expressie werd ingeruild voor een verfijnder geluid dat misschien niet hetzelfde in your face effect heeft, maar na verloop van tijd minstens even verslavend werkt.

Op de vraag of er binnenkort een album op deze EP volgt, antwoordde Ditto onlangs dat "Gossip een huwelijk is, en dit slechts een affaire." De fans hoeven dus niet te vrezen, en kunnen zich enkel laven aan deze EP waarop Beth Ditto veertien minuten lang de beste Madonna anno 2011 neerzet. Robyn, Lady Gaga en vooral La Ciccone zelf ten spijt.

http://bethditto.gossipyouth.com/
http://clk.tradedoubler.com/click?p=24379&a=1303609&url=http%3A%2F%2Fitunes.apple.com%2Fbe%2Falbum%2Fbeth-ditto-ep%2Fid418536042%3Fuo%3D4%26partnerId%3D2003
http://bethditto.gossipyouth.com/
Deconstruction

verwant

Beth Ditto :: Fake Sugar

Een van die vrouwen waarbij je eigenlijk niet luidop...

Beth Ditto

29 juni 2017Rock Werchter

Gossip

30 november 2012Lotto Arena, Antwerpen

Simian Mobile Disco :: Delicacies

Snoodaards zijn het, de artiesten die net voor het...

Beth Ditto verplettert talkshow-gast

Opdat het niet altijd over releasedata en dergelijke zou...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in