Silvia Avallone :: Staal

Er lijkt maar geen einde te komen aan de lijst nieuwe Italiaanse auteurs die een vertaling krijgen. De nieuwste hype zou Silvia Avallone moeten worden. Met Staal heeft ze, wat ons betreft, in elk geval alle troeven daartoe in handen.

Anna en Francesca zijn twee tienervriendinnen, die al van jongs af onafscheidelijk zijn. Ze leven in het kleine Italiaanse kuststadje Piombino. Daar regeert de industrie en de fabriek Lucchini beheerst het hele leven van de gemeenschap. Bijna alle mannen werken er, en er zijn troosteloze appartementsblokken neergezet voor de werknemers van de fabriek. Silvia Avallone schildert in haar debuutroman een troosteloos beeld van het leven in Piombino. Anna, Francesca, hun familie en hun vrienden wonen, studeren en werken in de schaduw van de staalfabriek. Francesca zit in een gewelddadige thuissituatie, terwijl Anna’s vader afwezig blijft en een schimmig crimineel bestaan leidt. Haar broer Alessio speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. Hij is het ultieme droombeeld van alle meisjes in Piombino, wat fel contrasteert met zijn uitzichtloze leven als staalarbeider.

Aan het begin van de roman staan de illusies van de personages nog overeind, maar gaandeweg brokkelen deze stuk voor stuk af tot enkel het nu en hier nog geldt. De paden van Anna en Francesca raken steeds verder van elkaar vervreemd, hoewel ze allebei blijven beseffen dat hun vriendschap een belangrijkere betekenis heeft dan ze willen toegeven. In alles wat ze doen, blijft elkaars beeld steeds op de achtergrond meespelen.

Hoewel Anna en Francesca de echte hoofdpersonages van Staal zijn, slaagt Avallone er toch in om een rijk geschakeerd gamma van personages te creëren waardoor Piombino een echt stadje lijkt worden. De auteur gaat ook genuanceerd te werk, en wisselt goed af tussen de personages en de verschillende plotlijnen. Nergens gaat Staal vervelen, wij bleven alleszins geboeid tot het einde doorlezen. Dat is tegelijk zowat de enige overeenkomst die deze Italiaanse roman heeft met het succesverhaal van De Eenzaamheid van de Priemgetallen van Paolo Giordano. Staal moet op zijn eigen merites beoordeeld worden en die merites zijn van een zeer hoge kwaliteit.

De auteur kreeg voor deze roman in Italië de bekende Premio Campillo voor debuutwerken. Het is een indicatie van de kwaliteiten van dit boek. Staal

is het debuut van Avallone, die een opleiding filosofie volgde. In haar thuisland is Staal alleszins een onvervalste bestseller, een status die het boek hier wellicht ook kan waarmaken. Silvia Avallone is een nieuw talent dat met Staal in extremis nog één van de beste debuten (en romans tout court) van 2010 heeft afgeleverd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 + zestien =